open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Špirić stava da je parlamentarcima istekao mandat, propisi kažu drugačije, a i plaće će dobiti
Nikola Špirić (SNSD), predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rekao je da će konsultirati kolegije da vidi da li je svrsishodno da zakone donose domovi "kojima je istekao mandat".
05.10.2022. u 14:46
get url
text

On je ovo kazao kao dio objašnjenja nakon što se delegati iz SNSD-a, HDZ-a i SDS-a u utorak nisu pojavili na sjednici Doma naroda na kojoj su se trebali izjasniti o privremenom ukidanju akciza na gorivo i o uvođenju, između ostalog, nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice.

VEZANI TEKST - Špirić odgovorio zašto nisu došli na sjednicu: Ukidanje akciza nije hitno, sad je problem i postizborno vrijeme

Špirićev stav da je domovima istekao mandat suprotan je Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

Uostalom, po toj logici parlamentarci ne bi nakon Općih izbora održanih 2. oktobra trebali primati ni plaće, a primat će ih dok ne bude konstitusan novi saziv Parlamenta BiH.

Zastupnici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH ne samo da imaju pravo donositi odluke, nego i obavezu, jednako kao što imaju pravo primati visoke plaće.

Mandat zastupnika i delegata traje četiri godine.

Izborni zakon je propisao da mandat članova zastupničkih organa izabranih na redovnim izborima teče od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom listu Bosne i Hercegovine.

Odluku o potvrđivanju rezultata Općih izbora održanih 2018, Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je objavila 6. novembra 2018. u Službenom listu.

Kada je u pitanju Dom naroda, delegati se biraju posredno.

CIK je odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH objavio 26. februara 2019. godine, a odluku o dodjeli mandata u Domu naroda PSBiH iz Republike Srpske objavio je u Službenom listu BiH 12. decembra 2018.

Dakle, i sam Špirić je u mandatu bar do sredine decembra.

- Kontinuitet vlasti postoji. Do potvrde rezultata izbora Zastupnički dom radi u punom kapacitetu. Može i treba da donosi zakone. Život ne smije stati jer su bili izbori – kazala je Alma Čolo, pravnica i zastupnica SDA u Parlamentu BiH.

Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a, ocijenio je da je sva ta priča "čista ubleha".

- Mandat aktelnih zastupnika i delegata je po Ustavu još na snazi. Ovo je čista bahatost i bezobrazluk za koji su, čini mi se, opet nagrađeni sa mnogo glasova – dodao je Đonlagić.

Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH, kazao je da smatra da kolegii trebaju riješiti ova pitanja, a sve drugo je riješeno Ustavom, zakonima i poslovnikom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.