open-navfaktor-logo
search
BiH mora reagovati
Spisak po kojem Beograd hapsi: I vatrogasac Mujo Islamović optužen za zločine iako nije ni bio u Bukoviku
Na temelju ovog spiska uhapšeni su i Mujanović i Osmanović, a na njemu se nalazi i ime Muje Islamovića, optuženog za navodne ratne zločine u Bukviku, prijeratna općina Brčko
09.12.2019. u 22:29
get url
text

Osmanu Osmanoviću, bivšem direktoru Porezne uprave Brčko distrikta, nakon tužilačkog saslušanja 25. novembra je u Beogradu određen jednomjesečni pritvor, a na teret mu se stavljaju navodni ratni zločini protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

On je 23. novembra oko 17 sati uhapšen na Graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji, nakon čega je sproveden u Beograd, a kroz 48-satno zadržavanje saslušan je u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije. Osmanović je i bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i uhapšen je nakon što su protiv njega podnesene krivične prijave zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina.

Osmanović je uhapšen na osnovu istog spiska (na temelju kojeg su pisane krivične prijave) zbog kojeg je u julu prošle godine na graničnom prijelazu Uvac između BiH i Srbije, uhapšen i Husein Mujanović, koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području sarajevskih naselja Hrasnica i Sokolović Kolonija.

Mujanović se već godinu i po nalazi  u Okružnom zatvoru u Beogradu. Beogradsko tužilaštvo podiglo je optužnicu kojom Mujanovića tereti za ratne zločine i suđenje je u toku.

Na osnovu spiska čiji je autor Dokumentacioni centar za istraživanje ratnih zločinaca Republike Srpske (DCRS) iz januara 2002. godine, podnesene su krivične prijave koje su upućene tužilaštvima BiH i Srbije. Na temelju ovog spiska uhapšeni su i Mujanović i Osmanović, a na njemu se nalazi i ime Muje Islamovića, optuženog za navodne ratne zločine u Bukviku, prijeratna općina Brčko.

Vojna akcija u Bukviku izvedena je 15.09.1992. godine. U to vrijeme Islamović je bio u gradu Brčko vatrogasac, za šta postoje dva pismena dokaza do kojih je došao Otisak.ba.

Prvi dokaz je od 15.08.1992. godine, u kojem se vidi da je raspoređen u Brčkom kao vatrogasac, a drugi je od 25.09.1992. godine, iz kojeg se može jasno vidjeti kako vatrogasce koji su muslimani proganjaju i maltretiraju. Oba dokumenta je potpisao direktor Profesionalne vatrogasne jedinice Krsto Purić.

{$galerijaFotografija}

VEZANI TEKST- Lista iz RS, Beograd hapsi: Prijavljeno 3.500 osoba, pročitajte da li je i vaše ime na spisku

mujo islamović.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.