open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Spisak želja: Veliki broj amandmana uložen na "antikorona" zakon
Veliki broj amandmana uložen je na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji će se danas naći na dnevnom redu online sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Većina ih smatra da je nedostatan iznos za subvencioniranje doprinosa radnicima u firmama za koje se utvrdi da mogu dobiti pomoć FBiH. Također, nije mali broj onih koji smatraju da Federacija BiH treba subvencionirati i udruženja koja nisu na budžetu, neki smatraju da ne treba izostaviti ni javna preduzeća.
23.04.2020. u 11:06
get url
text

Tako je 16 uloženih amandmana imali Naša stranka, sedam DF, PDA i A SDA osam amandmana, Klub nezavisnih zastupnika tri amandmana. 

Stava su da je nepravedno da javna preduzeća budu izostavljena iz ovog zakona. Smatraju i da udruženja ne treba izostaviti.

Subvencioniranje od 251,87 KM 

Prijedlogom zakona se predviđa da poslovni subjekti iz člana 2. ovog zakona imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u skladu sa ovim zakonom u iznosu od 251,87 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za mart 2020 godine i svaki naredni mjesec uključujući obračun i isplatu plaća i za mjesec nakonu prestanka stanja nesreće. Subvencioniranje se radi na način da se za penziono i invalidsko usmjereva 135,70 KM za zdravstveno osiguranje 97,35 KM, za nezaposlenost 11,80 KM, opća vodna naknada 2,04 KM.

Posebna naknada za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća 2,04 KM, poseban doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom 2,95 KM u mjesecu za koji se obračunava plaća imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u posljednjih punih 12 mjeseci, zaključno s mjesecom februarom 2020. A za poslovne subjekte koji su registrovani 1. marta 2019 u odnosu na ostvareni prosječni promet punog broja mjeseci od dana registracije i zaključno s mjesecom februarom 2020. godine.

- Iznos subvencioniranja koji je predložen je toliko nizak da neće stimulirati poduzetnika u privrednim društvima da zadržavaju radnike nego će ih stimulirati da ih upućuje na berzu rada - stoji u amandmanima PDA i A SDA.

Klub nezavisnih zastupnika je uložio tri amandmana i smatraju da udruženja, izuzev onih koji su budžetski korisnici, treba uvrstiti u sistem pomoći. Oni podsjećaju da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u skladu sa ovim zakonom u iznosu od 244,90 KM mjesečno po svakom zaposlenom. Traže da poslovni subjekti iz člana 2. ovog zakona imaju pravo na subvencioniranje neto plaće u iznosu od 500 KM i pripadajućih doprinosa u iznosu od 314 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od 17. marta ove godine i za svaki naredni mjesec uključujući i obračun i isplatu plaća i za svaki mjesec nakon prestanka stanja nesreće.

Traže da se subvencionranje neto plaće i doprinosa za svakog zaposlenog radi na način da se iznos neto plaće 500 KM doznači na račun poslovnog subjekta, a da se za penziono usmjerava 174 KM, zdravstveno 125 KM i nezaposlenost 15 KM.

Da FBiH u potpunosti preuzme troškove doprinosa 

Naša stranka je uložila 16 amandmana. I oni su za uvrštavanje udruženja u spisak korisnika subvencija. Ne slažu se sa visinom subvencija predloženim zakonom.

- Poslovnim subjektima čiji je rad obustavljen, predloženo subvencioniranje doprinosa za radnike nije dovoljno za opstanak. Radi se o cijelim branšama koje će bez ozbiljnih i blagovremenih mjera nadležnih organa bankrotirati, a čijih će se deseci hiljada naći na spiskovima zavoda za zapošljavanje. Jedini način da spasimo ih jeste da FBiH u potpunosti preuzme troškove doprinosa u periodu od stupanja na snagu naredbe do mjesec nakon ukidanja stanja nesreće - stoji u jednom od uloženih amandmana Naše stranke.

Klub DF je uložio sedam amandmana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.