open-navfaktor-logo
search
Disciplinska komisija
Špoljarić ponovo suspendovan s pozicije predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu
Prvostepena disciplinska komisija donijela je odluku o novoj suspenziji predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, nakon što je prethodna suspenzija ukinuta zbog okončanja disciplinskog postupka koji se vodio protiv njega, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
20.05.2021. u 12:25
get url
text

Kako je potvrdio Špoljarićev advokat Senad Pizović, disciplinski tužilac je, nakon što je ukinuta suspenzija po osnovu pokrenutog disciplinskog postupka koji je okončan u korist predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, novu suspenziju zatražio po osnovu toga što je protiv Špoljarića podignuta optužnica.

Protiv Špoljarića je u Sudu BiH u toku postupak po optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti da je kontinuirano od decembra 2018. do polovine 2019. seksualno uznemiravao uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu.

- Suspendovan je ove sedmice, a pismenu odluku još nisam dobio. Protiv te odluke imamo pravo žalbe Drugostepenoj komisiji, što ćemo svakako iskoristiti. Riječ je o privremenom udaljenju od vršenja dužnosti predsjednika Suda - rekao je Pizović za BIRN BiH.

Početkom maja, Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je žalbu Ureda diciplinskog tužioca na odluku kojom je sudija Vladimir Špoljarić oslobođen odgovornosti za neprimjereno ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije, te mu ukinula suspenziju.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) teretio je Špoljarića da je od januara do kraja jula 2019. u kancelariju jedne uposlenice donio dvije šolje s njenom fotografijom, koja se nalazila na internet stranici Suda, i pisao poruke u njen rokovnik, dok je preko uposlenika na automobil druge uposlenice ostavio naljepnice “beba u autu” i na ključeve zakačio privjeske na kojima je pisalo "tražim momka".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.