open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Špoljarić: Presuda suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda 1. oktobra
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Vladimir Špoljarić, suspendovani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, bude osuđen za seksualno uznemiravanje, dok je Odbrana ocijenila nedokazanim navode optužnice i predložila oslobađanje.
27.09.2021. u 19:07
get url
text

Tužilaštvo je istaklo da je nakon saslušanja svih svjedoka, a pogotovo oštećene, kao i mišljenja vještaka, data jasna slika posljedica radnji optuženog. Tužiteljica Vedrana Mijović je kazala da je zdravlje oštećene narušeno i da se liječila šest mjeseci.

VEZANI TEKST - Svjedokinja na suđenju Špoljariću: Od izjava ljubavi do prijetnji da će ostati bez posla

Tužiteljica je rekla da se radnje iz optužnice dešavaju od decembra 2018., kada optuženi dolazi na mjesto v.d., a da eskaliraju u ljeto 2019. godine.

- Vidi se kako optuženi kreće sa, uslovno rečeno, suptilnim vršenjem krivičnih djela, a kako vrijeme prolazi, postaje sve agresivniji, pa i brutalniji - kazala je Mijović, podsjetivši na prijetnje upućivane oštećenoj.

Ona je od otežavajućih okolnosti navela broj radnji izvršenih u dužem periodu, njihove posljedice, kao i da je optuženi obavljao dužnost predsjednika suda i da je trebao biti moralni uzor.

Mijović je napomenula da su svjedoci za oštećenu Enisu Pazelju, koja je sekretar Kantonalnog suda, naveli da je vrijedna, obrazovana i moralna osoba. Uložila je dokaze da je Pazelja u radu bila ocijenjena kao izuzetno uspješna.

Punomoćnica oštećene Nina Karačić podnijela je zahtjev za naknadu štete u iznosu od 15.250 KM za duševnu bol koju je pretrpjela Pazelja, podsjećajući na zaključke vještaka.

Karačić je napomenula da Zakon o ravnopravnosti polova za uznemiravanje ili seksualno uznemiravanje kojim se ugrožava mir i zdravlje propisuje kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Ona je ocijenila da, sve i da su tačni dokazi Odbrane, ostaje činjenica da je ugrožen mir oštećene.

Odbrana je u završnoj riječi navela da je Tužilaštvo ignorisalo svjedoke saslušane u istrazi, a koji eskulpiraju Špoljarića. Branilac Senad Pizović je rekao da je Odbrana pozvala ove svjedoke, kako je rekao, 13 eminentnih ljudi.

Branilac je podsjetio da su svjedoci kazali da je u periodu iz optužnice odnos Špoljarića i Pazelje bio "i više nego odličan", da su bili zajedno na pauzama, da su se smijali i šalili, te da joj je on pomagao u nabavci lijekova, kupovini automobila i dobijanju kredita. Naveo je da je oštećena pila čaj iz "famoznih" šolja koje joj je poklonio, da ga je zvala kako bi pili kafu, da je išla na polaganje zakletve, kupovala knjige i slično.

- Koja žrtva to radi? - pitao je branilac.

On je istakao da je optuženi oslobođen u disciplinskom postupku, u kojem je utvrđeno da se ne može pokloniti vjera iskazu Pazelje.

VEZANI TEKST - Špoljarić ponovo suspendovan s pozicije predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu

Branilac je ocijenio da je vještačenje po prijedlogu Tužilaštva bilo nezakonito, te napomenuo da je Pazelja odbila poziv vještaka koje je predložila Odbrana.

Pizović je rekao da je motiv ovog postupka bio da se "napakosti" optuženom, jer je pozvao inspekciju zbog nepravilnosti u radu oštećene. O zahtjevu za inspekcijskim nadzorom Odbrana je uložila i dokaze.

Branilac je pitao kako je moguće da se oštećena od decembra 2018. do septembra 2019. godine nikom nije požalila i da je sve trpjela deset mjeseci.

- Mi smo van svake razumne sumnje dokazali da optuženi nije kriv - kazao je Pizović.

Tužiteljica Mijović je u odgovoru na navode Odbrane rekla da je "teško traumatizovana žrtva" u određenom periodu pokušavala da vrati profesionalni odnos predsjednika i sekretara Suda.

Sudija Mirsad Strika je za 1. oktobar zakazao objavljivanje presude.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.