open-navfaktor-logo
search
Pljušte optužbe
Spominje se i opoziv: Hoće li Mandić i Tanović preživjeti političke obračune unutar "Trojke" u Kantonu Sarajevu?
Iako su se hvalili velikim uspjehom i odličnim odnosom unutar koalicije na svim nivoima vlasti, izgleda da u "Trojki" u posljednje vrijeme ne ide baš najbolje u Kantonu Sarajevo. Ova koalicija je doživjela potpuni krah u Općini Centar i u Općini Novo Sarajevo.
29.07.2022. u 18:33
get url
text

Ova koalicija je, sudeći prema međusobnim optužbama, pred krahom u Općini Centar, a temelji na kojima počiva dobro se ljuljaju i u Općini Novo Sarajevo.

Prema dešavanjima na sjednicama Općinskog vijeća Centar, Narod i pravda bi ubrzo mogao izaći iz te koalicije.

Naime na jučerašnjoj 20. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Centar, Klub NiP-a je napustio sjednicu jer su, kako kažu, vijećnici Stranke demokratske akcije, Naše stranke i Socijademokratske partije zajedničkim glasanjem odbili uvrstiti na dnevni red Odluku o razrješenju sekretara Općinske izborne komisije te su izbjegli razrješenje Ćamila Osmanagića, za kojeg ističu da je načelnik iz sjene.

Naša stranka je objavila saopćenje u kojem navode da se za dnevni red nije moglo glasati zbog nepostojanja kvoruma, nakon što je NiP sa bivšim članovima SDA napustio sjednicu.

- Napuštanje sjednice nije samo poruka svima u sali, nego i onima koji su ih birali. NiP poručuje da samo snagom sile može pokazati moć, ali ne žele raspravljati o gorućim pitanjima bitnim za društvo. Zbog toga ne čudi negodovanje javnosti zbog metoda kojima se koriste NiP i njihovi sateliti - poručili su iz Naše stranke. 

U saopćenju se jasno vidi da Naša stranka optužuje NiP za sujetu, zbog koje je krenula u samostalno odlučivanje i nepridržavanje "Sarajevskog dogovora".

- Pozivamo NiP na dijalog i vraćanje u okvire "Sarajevskog dogovora", koji je osnova našeg rada u Općini Centar, ali i u svim drugim općinama. Svjesni smo da smo previdjeli da u "Sarajevskom dogovoru" dodamo odjeljak o sujetama, koji je očito bio potreban, ali nismo očekivali da će emocije biti dovoljan okidač za opstrukcije sjednice na kojoj se, između ostalog, trebalo razgovarati i o dugoročnom razvoju naše općine, kao i o rekonstrukciji glavnog terena stadiona Koševo – stoji u saopćenju.

Nije ovo prvi problem "Trojke" o ovoj Općini. Na početku jula, odlaskom Ire Adilagić, koja je bila članica Naše stranke, bilo je potrebno popuniti mjesto dopredsjedavajućeg.

Prema ranijim dogovorima "Trojke", na tu poziciju je trebao doći neko od članova Naše stranke zbog čega je predložena Sara Arslanagić (NS). Međutim, imenovana je NiP-ova Marijana Podrug-Arapović, glasovima NiP-a i SDA.

Drama u Centru odavno traje, čak se u javnosti često spominje i mogući opoziv načelnika Srđana Mandića (NS).

Sudeći prema dosadašnjim sjednicama i odlukama, opoziv i nepovjerenje su vrlo izvjesna opcija. Međutim, to je dug proces u kojem je prvo potrebno prikupiti 10 posto potpisa (oko 6.000) građana Centra sa biračkog spiska, te osigurati i većinu u Vijeću da bi se raspisao referendum o nepovjerenju načelniku. Ukoliko bi stanovnici Centra izglasali nepovjerenje aktuelnom načelniku, krenulo bi se u proceduru novih izbora za načelnika Općine Centar.

U saopćenju Naše stranke također ističu da osuđuju "neprincipijelne napade na načelnika Srđana Mandića".

Ništa manje burno nije ni u Općinskom vijeću Općine Novo Sarajevo, gdje se vode žestoke rasprave povodom iznajmljivanja električnog automobila u iznosu od 90.000 KM za potrebe načelnika Hasana Tanovića, koji je bio zajednički kandidat nekadašnje "Četvorke" na izborima za načelnika.

Na 12. hitnoj sjednici OV Novo Sarajevo se trebalo raspravljati o nabavci električnog automobila, ali dnevni red sjecnice nije usvojen "zahvaljujući" podijeljenosti "Trojke" u kojoj je s jedne strane bio NiP, a s druge strane Naša stranka i SDP zajedno sa SDA.

Kako je ranije kazao samostalni vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Srđan Srdić, iznajmljivanja automobila je dovelo do definitivnog kraha "Trojke" i u ovoj općini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.