open-navfaktor-logo
search
Treba li dozvola
Sporna rekonstrukcija cijevi u Sarajevu: Hadžiahmetović tvrdi jedno, Kapidžić drugo, ko je u pravu?
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković u više navrata govorio je o tome da se u pojedinim dijelovima Sarajeva koji su proglašeni nacionalnim spomenikom "više ni cigla ne može pomjeriti" bez saglasnosti federalnog ministra prostornog uređenja Josipa Martića koji dolazi iz HDZ-a.
16.06.2022. u 17:41
get url
text

Za "blokiranje" gradnje, kako to naziva Konaković, optuživao je SDA i člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruka Kapidžića, tvrdeći da je "SDA Sarajevo isporučilo HDZ-u".

Ukoliko bi kantonalni ili općinski nivo vlasti imao namjeru graditi nove objekte na prostoru historijskog urbanog krajolika koji se nalazi u općinama Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo, morali bi se obratiti federalnom ministarstvu prostornog uređenja na čelu sa Josipom Martićem, a potom federalno ministarstvo traži mišljenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Faktor je ranije pisao na ovu temu kada je načelnik Općine Centar Srđan Mandić optužio SDA i HDZ da građanima Sarajeva ne dozvoljavaju dotok vode priloživši uz to dokument na kojem federalno ministarstvo prostornog uređenja od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika traži mišljenje zbog rekonstrukcije vodovodnih cijevi u sklopu historijskog urbanog krajolika. Dakle, federalno ministarstvo nije poslalo odbijenicu Općini Centar, nego je striktno zatražilo mišljenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Mandić je 2021. godine taj dokument u kojem se tražilo mišljenje predstavio kao odbijenicu, a Kapidžić nam je tada rekao da za rekonstrukciju vodovodnih cijevi uopće i nije bila potrebna dozvola jer to spada pod tehničko održavanje.

VEZANI TEKST - Kapidžić: Mandiću ne treba odobrenje, ako mu je do političkih poena što me ne pita za zgrade po parkovima
 

U nedavnom razgovoru sa ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enverom Hadžiahmetovićem na ovu temu, ministar kaže da se sa rekonstrukcijom još nije počelo.

- Mi imamo 50 vodovodnih trasa gdje trebamo zamijeniti cijevi. Evo, recimo treba izvoditi rekonstrukciju vodovodnih cijevi u Mis Irbinoj ulici, ona se nalazi u sklopu historijskog urbanog krajolika. Građevinsku dozvolu ne može izdati Općina Centar nego federalno ministarstvo prostornog uređenja. Ako ćete zamijeniti šaht ili neki ventil, to spada pod tehničko održavanje, ali ako ćete vi kompletnu trasu zamijeniti, onda nam treba građevinska dozvola - kaže Hadžiahmetović, te dodaje:

- Ne može se pokrenuti ništa što spada pod nacionalne spomenike dok tročlana Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika ne da svoje mišljenje o tom projektu. Problem je u vremenu jer se Komisija ne sastaje. Oni se ne sastanu po pola godine ili po godinu i svi ti predmeti stoje - tvrdi ministar.

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić kategorično tvrdi da je laž da se Komisija sastaje svakih pola godine ili godinu. 

- Došli su do faze da više ne znaju šta da slažu. Komisija radi svaki dan u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru. To je tako postavljeno i to funkcioniše sasvim dobro. Mi čak gledamo da se sastajemo barem jednom sedmično uživo. Oni već dvije godine nisu donijeli nijedan regulacioni plan, a nas optužuju da ne radimo i da se ne sastajemo - kaže Kapidžić za Faktor.

Ponovo je napomenuo da za rekonstrukciju vodovodnih cijevi uopće ne treba mišljenje komisije, niti Općina Centar treba tražiti dozvolu.

- To spada pod tehničko održavanje, ne treba im dozvola i oni to znaju. Oni čak ne žele ni sastanak s nama. Kada zakažemo sastanak, oni šalju svoje savjetnike i službenike, niko se od ministara i premijera ne pojavljuje - ističe Kapidžić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.