open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Sporni Nacrt zakona o visokom obrazovanju u KS ponovo na stolu, studenti čekaju na odgovor
Nacrt zakona o visokom obrazovanju koji zbog pritiska javnosti, akademske zajednice i pojedinih skupštinskih zastupnika nije čak zvanično ni predložen na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, te zbog kojeg je bivša ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melika Husić-Mehmedović podnijela ostavku, kako saznajemo, ponovo je na stolu.
08.01.2022. u 19:57
get url
text

Takav nacrt zakona će, kako to tvrdi predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Faruk Dević, sa nekim sitnim izmjenama ponovo biti stavljen u proceduru.

VEZANI TEKST - Nakon koalicionih partnera, ministrici leđa okrenule i kolege, oglasio se i Ekonomski fakultet
 

- Rekli su da će biti neke konsultacije, ali to im služi samo za ispitivanje terena. Isti nacrt zakona će opet pokušati gurnuti u proceduru i napraviti eventualno neke sitne promjene - kazao je za Faktor Faruk Dević.

Dević tvrdi da iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS ne odgovaraju na mailove koji dolaze iz SPUS-a.

- Pokušao sam i neformalno ostvariti kontakt sa ministricom Aleksandrom Nikolić, ali nisam naišao na bilo kakve odgovore - tvrdi Dević.

Ministrica Aleksandra Nikolić zbog zdravstvenog stanja nije željela trenutno davati izjave na ovu temu.

Aleksandra Nikolić za ministricu obrazovanja za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS imenovana je u oktobru prošle godine nakon što je njena prethodnica Melika Mehmedović-Husić podnijela ostavku upravo zbog spornog Nacrta zakona o visokom obrazovanju koji je naišao na žestoke reakcije javnosti i akademske zajednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.