open-navfaktor-logo
search
Podjela kompanija
Sprema li im se uskoro smjena: Direktori javnih preduzeća ne žele o ostavkama
Nakon što je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić zatražio od članova uprava državnih kompanija da podnesu ostavke, a što niko još nije učinio, za očekivati je da će Vlada Federacije u narednom period smijeniti sve direktore državnih kompanija.
20.06.2023. u 07:47
get url
text

Faktor je danas kontaktirao direktore BH Telecoma Sedina Kahrimana, Elektroprivrede Admira Andeliju i Međunarodnog aerodoroma Sarajevo Alana Bajića, međutim, niko od njih nije bio raspoložen za komentar i odgovor na pitanje razmišljaju li o ostavci.   

Podsjetimo, nakon Nikšićevog poziva oglasila se samo SDA, koja je u saopćenju za javnost, između ostalog, kazala da je poziv "nametnutog premijera članovima uprava javnih kompanija da se povuku sa pozicija, neovisno o ostvarenim poslovnim rezultatima i prije isteka mandata, direktno kršenje zakona".

VEZANI TEKST - "Trojka" podijelila javna preduzeća: NiP-u BH Telecom, KCUS, Pretis, SDP-u Elektroprivreda...

Prema spisku koji je prije izvjesnog vremena "procurio" u javnost,  najprofitabilnija federalna kompanija sa većinskim državnim kapitalom BH Telecom pripala je Narodu i pravdi i to preduzeće je u stranačkoj raspodjeli označeno kao kompanija "ekstra kategorije".

Među kompanijama "ekstra kategorije" je i Elektroprivreda BiH. Ovo preduzeće bi trebalo pripasti SDP-u BiH, dok bi pozicija jednog od izvršnih direktora Elektroprivrede trebala pripasati PDA-u.

Kada su u pitanju preduzeća "A kategorije" Narodu i pravdi pripala je čelna pozicije Aerodroma Sarajevo, goraždanskog Ginexa, Federalne uprave civilne zaštite, Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, Union banke, Federalne uprave za inspekcijske poslove i BH Gasa.

SDP-u BiH iz "A katergorije" pripadaju BH Pošta i JP Ceste Federacije BiH.

VEZANI TEKST - NiP-u najprofitabilnije kompanije, Našoj stranci Lutrija i kultura, SDP-u struja i banke

Kada su u pitanju preduzeća B kategorije, NiP je dobio vogošćanski Pretis, FIA-u, Javno preduzeće Una, Agenciju za državnu službu, Odbor za žalbe državne službe, Kazneno-popravni zavod Sarajevo i Registar vrijednosnih papira. SDP-u je iz ove kategorije pripao konjički Igman.

U "C kategoriji", NiP-u bi treble pripasti FENA-e (Federalne novinske agencije), DRIN Fojnica, Zavoda za geodeziju FBiH, Fondacija za bibliotečku djelatnost, Unis Ilidža i Remontni zavod Hadžići.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.