open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo finansija
Spreman budžet BiH za iduću godinu u istom iznosu kao ovogodišnji, ali...
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine pripremilo je Nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2024. godinu i uputilo ga u proceduru usvajanja, odgovoreno nam je iz ovog ministarstva.
20.12.2023. u 17:34
get url
text

VEZANI TEKST - Dodikov ministar predložio manji budžet: Od BiH se pravi prazna ljuštura, uštede su priča za naivne

Budžet je planiran u istom iznosu kao i ovogodišnji, odnosno oko 1,3 milijarde KM, nakon što je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić najavljivao da će biti niži.

- S obzirom na to da Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine nije usvojio Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2024-2026. godina, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH je Ministarstvo dužno da planira budžet u istom iznosu koliki je i budžet 2023. godine – dodaju iz Ministarstva.

Ipak, pitanje je hoće li budžet i biti usvojen do kraja godine, dakle u narednih 11 dana. Procedura usvajanja znači da treba biti usvojen prvo u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, zatim u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i na kraju u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 

Izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, koje je prije godinu i po nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, propisano je da ako bh. Parlament do kraja godine ne usvoji budžet, onda ministar finansija i trezora BiH donosi odluku o privremenom finansiranju i to, kako piše, blagovremeno.

- Blagovremeno bi bilo 1. januara – prokomentirala je Mira Pekić, ekonomista, član Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma bh. Parlamenta i zastupnica PDP-a.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH nam nisu odgovorili da li je za svaki slučaj pripremljena odluka o privremenom finansiranju.

Pekić je kazala da teoretski može biti usvojen budžet u narednih desetak dana ako bude išao po hitnoj proceduri, s obzirom na to da su zakonski rokovi za "normalno" usvajanje već odavno probijeni i ako se stranke koje čine vlast usaglase da ga takvog kakav je predložen i usvoje.

Međutim, hitna procedura znači da nema nikakvih amandmana ni popravki.

- Skoro svaki budžet je bio po hitnoj proceduri. To nije dobro. Nema prostora da se javnost upozna s njim, donosi se daleko od očiju, sakrivaju se budžetske stavke – dodala je Pekić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.