open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Spriječen skandal u režiji prvog obavještajca MOBiH: Đurić na konferenciji tražio uklanjanje grba i zastave BiH!?
U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu, gdje je jučer održana konferencija SEDM šefova vojno-obavještajnih službi jugoistočne Evrope, brzom reakcijom prisutnih bošnjačkih kadrova Ministarstva odbrane BiH, spriječen je skandal koji je kako nezvanično saznaje Faktor, pokušao da izazove Predrag Đurić, pomoćnik ministra odbrane za obavještajno-sigurnosne poslove.
20.10.2022. u 11:15
get url
text

Prije samog početka konferencije, čiji je domaćin bilo Ministarstvo odbrane BiH i sektor za Obavještajno-sigurnosne poslove, Đurić je, kako navode izvori Faktora, zahtijevao da se ukloni grb i zastava Bosne i Hercegovine u čemu je spriječen. Kada mu to nije pošlo za rukom, pokušao je banerom konferencije sakriti državne simbole, ali mu je i taj pokušaj miminiziranja države osujećen. 

Kako kažu naši izvori iz Ministarstva odbrane, ovi Đurićevi pokušaji opstrukcija i "eliminisanja" države i nisu iznenađenje. Ministar odbrane Sifet Podžić, pojašnjavaju nam oni, prilikom godišnjeg ocjenjivanja dao je negativnu službenu ocjenu Đuriću, ali se tome javno usprotivio visokopozicionirani bošnjački kadar u MOBiH (ime i prezime poznato redakciji) koji uz još nekoliko Bošnjaka na bitnim pozicijama, iz samo njima znanih razloga, već godinama opstruira rad Ministarstva čime aktivno učestvuju u pokušajima njegovog urušavanja. 

Stoga i ne iznenađuje što u Ministarstvu odbrane BiH od samog početka sjede kadrovi koji su ili optuženi ili presuđeni za ratne zločine. 

Jedan od njih je i Jozo Perić, kojeg je u martu ove godine Vrhovni sud FBiH proglasio krivim da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva te mu odredio kaznu od godinu dana zatvora.

Iz Kantonalnog suda u Livnu, kako je objavio portal Tacno.net ističu da je branilac Joze Perića uložio žalbu trećestepenom Vijeću koje još nije donijelo odluku u ovom predmetu. U ovom trenutku Jozo Perić je još uvijek uposlenik Ministarstva odbrane BiH.

Optužnicu protiv Perića Tužilaštvo BiH podiglo je 22. decembra 2016. godine, a Sud BiH donio rješenje kojim se ovaj predmet prosljeđuje mjesno nadležnom Kantonalnom sudu Livno.

Kako Đurić koji je jučer pokušao "eliminisati" državu Bosnu i Hercegovini na iznimno važnoj konferenciji uživa institucionalnu zaštitu unutar MOBiH koju mu pružaju srpski, ali i pojedini bošnjački kadrovi, tako je i Perić godinama bio pod zaštitom bivše ministrice Marine Pendeš. 

Prema informacijama do kojih je došao Faktor, bivša ministrica sakrila je saznanje da je Periću oduzeta sigurnosna dozvola za pristup tajnim podacima i o tome nikoga u Ministarstvu odbrane nije upoznala osim Perića!?

Ministar Podžić odmah reagirao u slučaju "Perić" 

Po dobijanju ovih saznanja, ministar Podžić je hitno reagirao i poduzeo sve zakonom propisane mjere, za što postoji uredna dokumentacija u Ministarstvu odbrane BiH i čeka se zvanična potvrda Vrhovnog suda FBiH o pravosnažnosti presude kako bi se mogli u skladu sa zakonom povlačiti dalji potezi. 

Ministarstvo odbrane BiH je o slučaju "Perić" dobilo informaciju od Kantonalnog suda u Livnu, te je proslijedilo Agenciji za državnu službu BiH, koja je jedina nadležna za donošenje rješenja o statusu državnog službenika. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.