open-navfaktor-logo
search
Neispunjeno obećanje
SPUS: Ko pri kraju akademske godine zavlači ruku u studentske džepove i traži ponovnu uplatu školarina
Senat Univerziteta u Sarajevu je 28. septembra prošle godine donio odluku na osnovu člana 61. zakona o Visokom obrazovanju i člana 59., a u vezi sa članom 165. Statuta Univerziteta u Sarajevu, kojom su se redovni samofinansirajući studenti  koji su u određenoj studijskoj godini položili sve ispite iz te studijske godine i ostvarili prosjek 8,0 i više, te prvi put upisuju višu studijsku godinu u akademskoj 2022/2023. oslobodili troškova školarine. 
01.06.2023. u 11:30
get url
text

Pošto se odluka nije primijenila na svim fakultetima, izvršeni su inspekcijski nadzori na fakultetima, te i na Univerzitetu, gdje je preispitana odluka Senata. Dana 21. februara 2023. inspekcija je naložila Senatu da stavi van snage odluku kojom su se studenti već prethodno oslobodili školarine, saopćio je Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS). 

- Ništa od ovoga ne bi bilo problematizirano da je Vlada Kantona Sarajevo na vijeme izvršila preuzetu obavezu kojom bi zagarantovala budžetska sredstva za studente sa prosjekom iznad osam. Da podsjetimo, takva odluka je i potvrđena zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo. Nadamo se da takva garancija koja nije sprovedena u djelo nije bila samo jedno populističko predizborno obećanje i da mi kao studenti nismo žrtva nemarnosti aktuelne vlasti - saopćio je SPUS.

Postavljaju javno pitanje: ko to i sa kojim pravom, pri kraju akademske godine zavlači ruku u studentske džepove i traži ponovnu uplatu školarina? 

- Shodno postojećem problemu zahtijevamo hitni sastanak sa resornim ministrom Pavlom Krstićem i njegovim pomoćnicima, ministrom finansija Emirom Dedovićem i premijerom Nihadom Ukom. Nadamo se da će problemi studenata napokon biti prepoznati i da će imenovani održati hitni sastanak sa studentskim predstavnicima. Pozivamo vas da pokažete poštovanje i empatiju prema najjačim snagama društva, studentima. Također, urgiramo prethodno navedene da promptno iznađu rješenje i zajedno sa Univerzitetom u Sarajevu i fakultetima Univerziteta u Sarajevu oslobode najbolje studente plaćanja školarine - saopćio je SPUS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.