open-navfaktor-logo
search
Uoči sjednice
SPUS: Pozivamo Vladu i Skupštinu KS na odgovornost, problem povrata školarina riješiti ekspresno
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu uputio je saopćenje za javnost povodom neizvršenja povrata školarina studentima fakulteta medicinske grupacije, a uoči hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo 9. juna.
08.06.2023. u 21:11
get url
text

VEZANI TEKST - SPUS: Ko pri kraju akademske godine zavlači ruku u studentske džepove i traži ponovnu uplatu školarina

- Kao što je poznato i široj javnosti, nakon višemjesečne borbe za oslobađanje od plaćanja školarina, zakazana je i hitna sjednica Skupštine KS na kojoj će se govoriti i tražiti rješenje za prethodno navedeno pitanje. Nažalost, ne možemo biti zadovoljni kasnom reakcijom, s obzirom da se iz redova Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu već od prve prepreke koja se desila početkom 2023. godine urgiralo i tražilo rješenje ovog slučaja.

Neshvatljivo nam je da ovaj problem koji traje već mjesecima nije na vrijeme riješen, nego su studenti dovedeni do zida, pod prijetnjama da neće moći polagati ispite dok ne uplate školarine. Da bi situacija bila još više otežana, tim odbijanjem povrata školarina pogođeni su studenti fakulteta koji iziskuju najviše školarine, koje dosežu do sedam hiljada KM. Slušajući priču iz javnosti o bitnosti povećavanja broja školovanih mladih ljudi, nije nam jasno, ko i pod kojim težnjama pokušava da studentima oteža školovanje i omrzne njihovu državu.

Radi transparentnosti, na zahtjev za hitnim sastankom sa članovima Vlade KS koji smo dostavili 1. juna, nikada nismo dobili odgovor. Želimo da vjerujemo kako prethodno navedeni nisu imali vremena za sastanak, radi rješavanja ovog studentskog problema.

Pozivamo članove Vlade KS, zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i sve one koji imaju povezanost sa mogućnošću rješavanja problema neizvršenja povrata školarina studentima sa prosjekom iznad 8, na iznimnu odgovornost prema tim mladim ljudima koji će u budućnosti da budu osnova i oslonac razvoja naše nam domovine. Školarine studentima - navedeno je u saopćenju iz SPUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.