open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
SPUS traži od nadležnih da povuku odluku o smještaju bh. državljana iz Italije u Dom Bjelave
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu uputio je otvoreno pismo Kriznom štabu FBiH i ostalim nadležnim za situaciju oko smještaja bh. državljana koji dolaze iz Italije u sobe studentskog doma.
27.03.2020. u 08:36
get url
text

Pismo u nastavku prenosimo u cijelosti. 

- Studentski parlament poziva Krizni štab FBiH da promijeni odluku i bh. državljane iz Italije smjeste u drugi smještaj, umjesto u studentski dom na Bjelavama. Ono što je podiglo veliku paniku i pomutnju među studentima jeste najava koja je došla noć prije dolaska gostiju, o pretvaranju njihovih soba u karantin. Da bi problem bio još veći studenti su zabrinuti za svoje stvari koje su ostale u njihovim sobama. 

VEZANI TEKST - Studenti iz doma na Bjelavama ogorčeni: U naše sobe će staviti studente iz Italije u izolaciju

Da bi apsurd bio veći, Krizni štab FBiH poziva na izbjegavanje socijalnog kontakta kao mjere za sprečavanje širenja koronavirusa, a upravo njihova odluka će rezultirati prisustvom nekoliko stotina studenata na malom prostoru koji dolaze u svoje sobe po svoje stvari. Ovakvim tretmanom, nadležni šalju poruku domaćim studentima o njihovom odnosu prema nama. 

Poručujemo nadležnim da ovako brzo donošenje doluka nije dobro i da nanosi veliku štetu studentima. Danas će veliki broj studenata iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine doći po svoje stvari, te će koncentracija njih nekoliko stotina povećati mogućnost od širenja zaraze, koju potencijalno mogu odnijeti u svoje porodice i lokalne zajednice. Pitamo se šta se dobija sa ovakvim nepromišljenim odlukama. 

Kao što su kolege iz domova već naglasile, njima ne bi bio problem da ustupe svoje sobe, da im se to na vrijeme najavilo, kako bi mogli sigurno, u manjim grupama doći po svoje stvari. 

Apelujemo na Krizni štab FBiH i sve ostale koji su nadležni da probaju naći adekvatniji smještaj za naše državljane koji dolaze iz Italije. Nadamo se da u budućnosti neće donositi odluke bez konsultacije sa studentima, kao ni odluke koje će ići u štetu studenata - navode iz SPUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.