open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta i peticija
"Sram ih bilo": Ministar Konaković fotografijama iz bolnice razbjesnio žene u Sarajevu
Nakon što je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, na društvenim mrežama podijelio radosnu vijest o dobijanju još jedne kćerke, te podijelio fotografije iz porodilišta, uslijedile su brojne reakcije i čestitke.
22.07.2023. u 16:28
get url
text

Međutim, njegova objava izazvala je i revolt žena, porodilja u Sarajevu, kojima, za razliku od supruge ministra Konakovića, koji s osmijehom na fotografijama pozira sa suprugom i kćerkicama u bolničkoj sobi, posjete nisu dozvoljene.

Na društvenoj mreži Facebook, na jednom od ženskih foruma, brojne žene su komentirale kako su tužne i razočarane zbog činjenice da one kao "obične smrtnice" nisu mogle ni pomisliti da im neko dođe u sobu.

- Sama pomisao da jedan političar ima pristup Ginekologiji, doktorima, supruzi i bebi je van svake pameti. Zašto majka koja godinama čeka svoje dijete, majka pod stresom, bolom ne može imati adekvatnu njegu, brigu i empatiju od strane istih - napisala je jedna od njih, te obavijestila da je pokrenuta i peticija za dozvolu ulaska u bolnicu, na sve odjele.

- Više od četiri godine traje agonija zbog raznih virusa, bolesti i ko će znati čega još - navela je ova Sarajka, na šta su uslijedili brojni komentari žena iz Sarajeva, koje su podržale njen stav.

- Ja sam pomislila da se porodila u privatnoj klinici pa uživa sav komfor svijeta. Sada sam stvarno razočarana, kakvi odvratni aršini. Od srama ne bih objavila te slike da sam na njihovom mjestu. Dotična vjerovatno ne mora da dijeli sobu sa cimericama i ima posebnu njegu, Bogom dana. Bas sam tužna zbog svega ovoga - napisala je jedna od njih.

- U potpunosti se slažem. Upravo su ovakve stvari otjerale poštene ljude iz BiH. Ministra u Hrvatskoj su smijenili zbog sličnih "privilegija" - napisala je druga.

- U terminu sam poroda, vidjela sam sinoć tu objavu, i ne želim da ispadne da ja nekome zavidim, ali iskreno me zabolilo. Ja se aBd planiram poroditi u Općoj bolnici, i evo zadnji mjesec vodim trudnoću tamo. Pregleda me ko me "zapadne", porodit će me ko me "zapadne"... uporno svi govore da je sve stvar sreće... Evo ipak nekima nije... i ja bih da mi nakon poroda dođe suprug u posjetu, da imam privatnu sobu, krevetac za bebu,vidim može čak i dijete ući...neka im je živa i zdrava kćerkica, ali jednostavno ovo je za nas obične smrtnike uvreda - napisala je jedna od razočaranih žena.

Ostavljen je i link peticije koju je za sat od kreiranja potpisalo više od 200 osoba, te najavljeni i protesti u znak podrške porodiljama, trudnicama i ostalim pacijentima koji čekaju posjetu svojih najbližih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.