open-navfaktor-logo
search
Pismo podrške
Srce za djecu oboljelu od raka: Nasilje neće (iz)liječiti našu djecu
Napad na prof. dr. Edu Hasanbegovića nije smio da se desi, kao što ne bi trebalo takvo što da se desi bilo kojem medicinskom radniku, bilo kojem čovjeku, navedeno u pismu podrške koje je uputilo Udruženje 
13.11.2019. u 15:51
get url
text

Korištenje bilo kakve sile, a posebno prijetnji vatrenim oružjem, neće dovesti do željenih rezultata. Napad na prof. dr. Edu Hasanbegovića, direktora discipline za zdravlje djeteta Pedijatrijske klinike Jezero, nije smio da se desi, kao što ne bi trebalo takvo što da se desi bilo kojem medicinskom radniku, bilo kojem čovjeku.

Navedeno je to u pismu podrške koje je uputilo Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka. 

- Kao roditelji teško oboljele djece, vrlo dobro svjesni straha i panike koje izaziva svako saznanje o bolesti i dijagnozi naših najmilijih, osjetili smo potrebu da se oglasimo u povodu nedavnog nemilog događaja na Pedijatrijskoj klinici Jezero. Naglašavamo da, sasvim svjesni težine koji nosi upoznavanje s dijagnozom i pratećim, nekad predugim procedurama kako bi se naše dijete liječilo, smatramo kako bilo kakva vrsta napada na medicinske radnike nije pravilan put u ozdravljenje djece - navodi se u pismu. 

Kako kažu, iza prof. dr. Hasanbegovića i njegovog tima sa hematoonkološkog odjeljenja, stoji više od 1.500 izliječene djece od raznih vrsta malignih bolesti.

- Zahvalni smo našim ljekarima što ulažu nadljudske napore u postizanju što boljeg ishoda liječenja jer na putu do izlječenja njihova uloga je zaista velika i nezamjenjiva. Svjesni smo činjenice da je sistem u kojem živimo daleko od idealnog, ali trebamo zajednički raditi na tome da sistem preuzme odgovornost za sve svoje građane i počne štititi djecu, roditelje, ali i medicinsko osoblje. Činjenica je, nažalost, da su doktori prvi koji osjete nezadovoljstvo i bijes roditelja, zbog saopćavanja dijagnoze, ali i zbog teško vidljivih i komplikovanih pozadinskih procedura koje sami doktori moraju ispoštovati, a koje dodatno otežavaju njihov rad i djelovanje - navodi se dalje. 

Kako dodaju iz Udruženja, mora se zajednički raditi na sistemu, na povećanju i poboljšanju zdravstvenih usluga, na vraćanju povjerenja u zdravstvo i zdravstveni sistem.

- Ovo je problem svih nas. I roditelja i zdravstvenih radnika, ali i političara i zakonodavaca. Moramo mijenjati sistem, tražiti funkcionalna rješenja, ali mirnim putem jer nasilje neće (iz)liječiti našu djecu - kažu iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.