open-navfaktor-logo
search
Uoči 15. februara
"Srce za djecu oboljelu od raka": Zajedno sa našim malim i velikim herojima slavimo život
Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" obilježit će i ove godine Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka s namjerom podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se suočavaju djeca oboljela od malignih bolesti, ali i njihove porodice.
11.02.2023. u 11:37
get url
text

Za 15. februar kažu da je dan u godini kad se najglasnije govori o potrebama i problemima djece oboljele i liječene od raka.

- To je vrijeme kad slavimo život, pričamo najljepše priče o pobjedi. Vrijeme kad cijeli svijet govori o tome - naglašavaju iz tog udruženja.

Proces liječenja djece oboljele od raka izuzetno je težak i kompliciran te isiskuje ogromnu fizičku i psihičku snagu i značajna materijalna sredstva, a održavanje porodične atmosfere dokazano poboljšava opće zdravstveno stanje djeteta i doprinosi izlječenju.

Roditeljska kuća u Sarajevu stoga se pokazala kao dobro rješenje u tom segmentu, a uskoro bi trebalo da bude omogućeno i za djecu koja se liječe u Tuzli. Nositelj i tog projekta je Udruženje "Srce za djecu".

U Roditeljskoj kući u Sarajevu omogućen je, za roditelje i/li bliske srodnike djece koja se od raka liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike KCUS-a, besplatan smještaj. To je i prilika da se ponovo okupe, u zajedništvu i toplini porodične atmosfere pronađu snagu na putu do izlječenja.

Među specifičnostima Roditeljske kuće jeste i podatak da je deset apartmana u tom objektu uređivalo isto toliko arhitekata. Nijedan od prozora u Roditeljskoj kući "ne gleda" u bolnicu (Pedijatrijska klinika Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo na Jezeru), a ipak blizina bolnice znači sigurnost i brzo dostupnu medicinsku brigu u slučaju potrebe.

Za Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka Udruženje će, u nedjelju, 12. februara u Sarajevu, okupiti izliječenu djecu i njihove porodice sa područja Federacije BiH, a ujedno proslaviti i 20. rođendan.

- Zajedno sa našim malim i velikim herojima slavimo život, potvrđujemo koliko su jaki i dajemo im krila da od života naprave svoju bajku. Pozivamo članove da zajedno slavimo život, prisustvom tražimo podršku i učinimo taj dan posebnim - navode iz Udruženja u povodu Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, porukom "Istrajni u podršci. Zajedno!".

U toku je online kampanja podizanja vijesti o raku kod djece, Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" i Srce Shop. Programom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka predviđena je i premijera dokumentarnog filma "Heroj" o Afanu Habiboviću - dječaku liječenom od tumora na mozgu, 18. februara u Kulturnom centru "Altindag" u Visokom, u organizaciji "Unity" Visoko i Udruženja. Za 15. februar u Lukavcu najavljen je okrugli sto o temi malignih bolesti kod djece, u Centru za kulturu i informiranje Lukavac.

Rak kod djece uglavnom se ne može spriječiti niti prevenirati. Poboljšanje ishoda i procenta liječenja malignih oboljenja kod djece zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu praćenu učinkovitim liječenjem. Proces liječenja dječje bolesti od malignih oboljenja zahtijeva timski pristup u liječenju. Kad bude završeno bolničko liječenje potrebno je dugotrajno praćenje djeteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.