open-navfaktor-logo
search
Žalba na listu CIK-a
Srđan Srdić zaustavio izbor vijećnika iz Novog Sarajeva za Gradsko vijeće
Hitna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo, jučer je prekinuta na četvrtoj tački dnevnog reda, odnosno izboru vijećnika delegiranih u Gradsko vijeće Grada Sarajeva iz ovog Općinskog vijeća.
11.02.2021. u 17:01
get url
text
Općinsko vijeće Novo Sarajevo

Sjednica je prekinuta jer nisu postojali uvjeti za dalji rad, odnosno jer nije donesena Odluka Centralne izborne komisije po žalbi vijećnika Srđana Srdića, kazao nam je Nijaz Džaka (Narod i pravda), zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

- Nakon što su vijećnici Općinskog vijeća Novo Sarajevo kreirali kandidacijske liste za izbor vijećnika u Gradsko vijeće, Centralna izborna komisija je potvrdila liste i preduvjeti za izbor gradskih vijećnika su bili ispunjeni. Nakon potvrđivanja lista CIK-a vijećnik Srđan Srdić je uložio žalbu na listu na kojoj se i on nalazio. Nepoznat nam je slučaj poput ovog, da neko uloži žalbu na listu koju je sam sačinio, ali eto i to je naša realnost – veli Džaka i pojašnjava:

- U Općinskom vijeću Novo Sarajevo ne postoji problem u izboru vijećnika za Gradsko vijeće, jer sve se odvijale u skladu sa propisanim procedurama i u nastavku prekinute sjednice će se odvijati. Uvjeren sam da će moje kolege vijećnici iz Općinskog vijeća Novo Sarajevo izabrati najbolje predstavnike u Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Neophodno je ukazati na činjenicu da je kolega Srdić svojom žalbom, na samog sebe, nepotrebno zakočio cijeli proces izbora za Gradsko vijeće i doveo nas u situaciju da produžavamo postavljene rokove, a za što ne vjerujem da je u interesu građana - smatra naš sagovornik.

Džaka dodaje da Srđan Srdić svjesno opstruirao održavanje Sjednice Općinskog vijeća, a evo i zbog čega.

- Srdić ima namjeru da se održi sjednica Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, te na osnovu rezultata izbora iz te gradske Općine pripremio bi svoju strategiju za glasanje u Općinskom vijeću Novo Sarajevo. Time je još jednom pokazao kalkulantski odnos u svim procesima važnim za građane Sarajeva iako se svojski trudio da se predstavi kao moralna vertikala Općinskog vijeća i Gradskog vijeća čiji je bio član i u prethodnom sazivu. Da nije bilo pomenutih dešavanja i mi bismo poput kolega iz općina Stari Grad i Centar pokazali viši stepen odgovornosti prema građanima, te u predviđenim rokovima izabrali naše kolege vijećnike za predstavljanje u Gradskom vijeću - ističe Nijaz Džaka.

Srdić je samostalni vijećnik, a u Vijeće Novog Sarajeva je ušao kao član Naroda i pravde. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.