open-navfaktor-logo
search
Uoči godišnjice genocida
Srebrenica: Centralna bajramska svečanost održana u prepunoj Bijeloj džamiji
Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa islamske zajednice Srebrenica održana je u Bijeloj džamiji.
09.07.2022. u 07:17
get url
text

Bajram-namaz je klanjalo nekoliko stotina vjernika. Ovogodišnji Kurban-bajram Bošnjaci u Srebrenici su dočekali u specifičnim uvjetima, jer su u toku dani obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine.

U ponedjeljak 11. jula u Potočarima će biti klanjana dženaza 50 identifikovanih žrtava genocida.

- Mi moramo voditi računa o julu, to su nama sveti dani, dani kada ukopavamo svoje najmilije. U tim danima moramo biti posvećeni, biti smireni. To su dani kada moramo imati poseban odnos. Moramo dostojanstveno ispratiti aktivnosti u okviru obilježavanja i klanjati dženazu našim voljenima - rekao je glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić koji je predvodio klanjanje bajram-namaza.

Pored Bijele džamije bajram-namaz je klanjan u Sućesci, Osatu, Luci, Krušev Dolu, Potočarima, Dobraku, Slapovićima i Osmačama.

- Bajram je vrijeme u kojem treba jedni drugima da priđemo, ponudimo halala jedni drugima. Moramo biti hrabri u borbi sami sa sobom, budimo odgovorni prema sebi i drugima. U našem društvu budimo uzorni. Bajram šerif mubarek olsun - poručio je Peštalić u obraćanju na bajramskoj hutbi u prepunoj Bijeloj džamiji u Srebrenici.

Na području općine Srebrenica i ove godine je u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica realizovan projekt kupovine kurbana od povratnika u okviru kojeg je otkupljeno oko 800 kurbana od povratnika koji se bave uzgojem stoke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.