open-navfaktor-logo
search
900 obroka
Srebrenički imami na vrata starijih sugrađana nose iftare: To nisu iftari, već emocije
Svakog dana ramazana na vrata starijih Srebreničanki i Srebreničana pokucaju glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir efendija Peštalić i imam Čaršijske džamije Ahmed efendija Hrustanović, noseći im svježe pripremljen iftar.
03.05.2021. u 14:00
get url
text

Kako kaže efendija Peštalić za Faktor, to nije socijalna pomoć, već znak pažnje za svoje najstarije sugrađane.

- Mi smo prošle godine došli do te ideje, kada smo bili u potpunom lockdownu i kada je to bilo za cijeli svijet novo iskustvo. Razmišljali smo šta da radimo i došli smo do ideje da dijelimo iftare majkama koje same žive i ljudima koji sami žive i koji sebi ne mogu spremiti iftar – kazao je Peštalić.

Ističe da su na ideju došli spontano, te da im se veliki broj stanovnika Srebrenice, ali i građana Federacije, te Srebreničana iz dijaspore javio kako bi donirali sredstva za pripremu iftara.

- Krenuli sa podjelom 30 iftara dnevno, a isto smo uradili i ove godine. Cijela ideja je odlično prihvaćena. To nije socijalna pomoć, ovdje je riječ o znaku pažnje. Uključeni su i rođaci tih ljudi, tako da iftar koji kruži Srebrenicom, ti iftari su ustvari emocije. Kažemo im ko im je poslao iftar, onda se oni prisjete tih ljudi, kažu da im nedostaju, da su ih poželjeli. Njima mnogo znači kada im otvorite vrata, to je nešto više od iftara. Ima lijep značaj – pojašnjava efendija Peštalić.

Ističe kako se u prosjeku dijeli 30 iftara dnevno, što znači da će tokom ramazana podijeliti oko 900 iftara.

- Vjerovatno ćemo nastaviti ovu tradiciju i ako Bog da kada dođe vrijeme da se mogu organizirati zajednički iftari, jer imamo majki i ljudi koji se zbog zdravlja ne mogu odazivati tim iftarima – kaže efendija.

Navodi da je dosta džemata i u Srebrenici, ali i u drugim medžlisima, koji su pokrenuli ovakve projekte, te da je sretan zbog toga.

- Džemat Srebrenica podijeli iftare u našem džematu, ali u svakom našem džematu na području Srebrenice naši imami su pokrenuli sličnu akciju, tako da možemo reći da je to i na nivou Medžlisa. Više od iftara našim džematlijama znači posjeta i to da znaju da neko misli na njih i to je posebno. Emocije se probude jer ramazan i jeste prilika da se jedni drugima više približimo, da pokažemo spremnost na pomoć i solidarnost – kaže Peštalić, te dodaje:

- Hoću da zahvalim našim ljudima koji su se uključili u ovu akciju i koji su bezrezervno dali podršku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.