open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Respiratori"
SRNA "odvalila" glupost, mediji prenose: Kako Novaliću i drugima može početi suđenje kad nema optužnice?
Brzinom munje danas se u medijima u Bosni i Hercegovini proširila vijest preuzeta sa Novinske agencije SRNA, a u kojoj se navodi da sutra počinje suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u slučaju "Respiratori". 
28.06.2020. u 13:40
get url
text

U tekstu se, između ostalog, navodi:

- U Sudu BiH sutra će početi suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za nabavku spornih respiratora iz Kine u FBiH. Osim Novalića, optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

O samoj SRNA-inoj vijesti kao i općenito o medijima koji su je preuzeli bez imalo razmišljanja najbolje govori činjenica da u slučaju "Respiratori" nema optuženih osoba. Dakle, postoje osumnjičeni, ali ne i optuženi jer nikakva optužnica uopće nije podignuta, pa samim tim ne može ni početi bilo kakvo suđenje. 

 

Advokati Novalića, Solaka i Hodžića, kako su nam pojasnili, nisu dobili nikakav poziv od Suda, pa samim tim se podrazumijeva da u Sudu BiH sutra i nema nikakvog ročišta u vezi s njihovim klijentima. 

- Suđenje u predmetu Novalić i drugi zakazano je za 13 sati, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH - navodi SRNA.

U Sudu BiH za sutra jeste zakazano ročište u predmetu "Novalić i drugi", a to se odnosi na ročište Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove BiH u vezi s mjerama zabrane, jer je i on nedavno ispitan u svojstvu osumnjičenog. Ili se odnosi eventualno i na neku drugu osobu koja se sumnjiči u istom predmetu, mada javnosti takve pojedinosti nisu poznate. Tužilaštvo BiH, iako se do sada oglašavalo o svemu u vezi sa slučajem "Respiratori", u vezi sa ročištem Zolaku nije zvanično saopćilo niti riječ. 

Adna Dobojlić, pravna zastupnica Fikreta Hodžića, kaže da vijest o početku suđenja nema apsolutno nikakvog smisla, niti je takvo što moguće. Prije suđenja advokati imaju pravo prigovora u vezi s eventualnom optužnicom, pa sud potvrđuje optužnicu..., a u ovom slučaju nema ništa od toga. 

- Vezano za nas to nije ništa sigurno. Dobila bih poziv - kaže Dobojlić. 

Novalić, Solak i Hodžić imaju mjere koje je izrekao Sud BiH. 

- Mjere se provjeravaju svaka dva mjeseca. Povodom toga sud pošalje i tužilaštvu i odbrani da se izjasne da li postoje još uvijek razlozi za mjere. Mi se izjasnimo svaka dva mjeseca i onda sud odlučuje da li one ostaju ili se eventualno trebaju smanjiti. Ili ako se prekrše mjere, onda sud zakaže ročište da bi se eventualno odredio pritvor. Ništa od toga nije slučaj i to ročište u Sudu BiH sutra definitivno nema veze sa Novalićem, Solakom i Hodžićem - pojašnjava advokatica Dobojlić. 

Novaliću, Solaku i Hodžiću određene su mjere zabrane krajem maja kada je Sud BiH odbio prijedlog za pritvor Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.