open-navfaktor-logo
search
Mostar
Srpska "Prosvjeta" nagradu za humanost nazvala po velikosrpskom generalu
Prva nagrada bit će uručena 15. novembra u Mostaru
12.11.2018. u 12:07
get url
text

Mostarski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" ustanovio je nagradu za humanost, toleranciju i suživot "Stepa Stepanović" u znak pijeteta na Stepanovića.

Prva nagrada bit će uručena 15. novembra u Mostaru u okviru svečane akademije "povodom stogodišnjice oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu (1918-2018)", koja će se također u organizaciji SPKD Prosvjeta Mostar održati u Narodnom pozorištu u 20 sati. Prvi dobitnik nagrade "Stepa Stepanović" je Konjičanin Anis Kosovac, "za plemenito djelo podizanja spomenika braći Golubović, Pavlu i Petru, dječacima od pet i sedam godina koji su u ovom gradu, zajedno sa svojom majkom i ocem, ubijeni 1992. godine".

Tragom najava o održavanju svečane akademije, odnosno tadašnjeg ulaska srpske vojske u grad Mostar, očitovao se Muzej Hercegovine Mostar.

- Promoviranje Stepe Stepanovića generala srbijanske vojske u današnjoj, dejtonskoj, porušenoj, popaljenoj, Bosni i Hercegovini, i dodjeljivanje nagrade za humanost sa njegovim imenom, npr. Bošnjacima, predstavlja svojevrsnu provokaciju - nagalašava Asim Krhan, direktor Muzeja Hercegovine Mostar.

Dodaje da je general imao zadatak da na terenu provodi velikosrpsku hegemoniju koja se odvijala u više etapa na ovom prostoru, a koju su karakterizirali i progoni i ubijanje stanovništva, posebno Bošnjaka, kao neslavena i turskog elementa, rušenje sakralnih objekata itd., zašto postoji obilje izvještaja, dokumenata i druge historijske građe.

- Pokušaj vraćanja srbijanskoj vojsci oslobodilačkih elemenata iz tog perioda ostaje jalov posao, a sami događaj, akademija, ostaje jedna velika želja za senzacionalizmom - poručio je Krhan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.