open-navfaktor-logo
search
Tužna godišnjica
Srpski agresor je prije 29 godina granatama ubio šestero djece koja su se sankala na Alipašinom Polju u Sarajevu
Okupljanjem na mjestu stradanja, brojni članovi porodica i udruženja žrtava, građani, te predstavnici vlasti danas su obilježili 29. godišnjicu masakra u kojem je tokom sankanja i dječije igre ubijeno šestero djece u ulici Bosanska kod broja 4, u "C" fazi sarajevskog naselja Alipašino Polje.
22.01.2023. u 12:39
get url
text

Tog kobnog dana, 22. 01. 1994. godine, oko 13:40 sati s položaja srpskog agresora koji su se nalazili na području naselja Nedžarići ispaljene su tri minobacačke granate koje su pale i eksplodirale u naselju Alipašino Polje, od čijeg je rasprskavajućeg dejstva poginulo šest i povrijeđeno isto toliko maloljetnika.  

Tada su ubijene sestre Indira Brković (1982. godište) i Jasmina Brković (1989.), te Mirza Dedović (1986.), Danijel Jurenić (1983.), Nermin Rizvanović (1981.) i Admir Subašić (1985.).   

FOTO: Press KS

Delegaciju Kantona Sarajevo na današnjem obilježavanju prevodio je Adnan Medić, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša u Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i okoliša. U obraćanju prisutnima, između ostalog, on je poručio da ne smijemo i nećemo zaboraviti monstruozne zločine, to zlo koje normalan čovjek ne može pojmiti. 

- Ali i pored takve prošlosti, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci strašnih zločina, uključujući i ovaj koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - istakao je Medić, saopćio je Press KS.  

Pored delegacije KS, na mjesto masakra cvijeće su položile i porodice ubijenih, delegacije Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Unije civilnih žrtava rata KS, Grada Sarajeva, Općine Novi Grad...  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.