open-navfaktor-logo
search
Ispalili dvije granate
Srpski agresor je prije 31 godinu na dženazi u Boljakovom Potoku ubio devet građana Sarajeva
Navršena je 31 godina od ubistva devet građana Sarajeva na mjesnom mezarju u Boljakovom Potoku, općina Novi Grad, koje je počinio srpski agresor tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine.
28.09.2023. u 12:25
get url
text

Tim povodom, delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, Općine Novi Grad, boračkih i udruženja žrtava, sarajevski osnovci i srednjoškolci danas su položili su cvijeće i odali počast. Na ovom mjestu, na današnji dan prije 31 godinu, ubijeni su: Asim Cvrk, Meho Čakarić, Alija Čaušević, Imšir Kerla, Mustafa Karajčić, Ibrahim Šehović, Ramo Veljan i dva neidentifikovana muškarca.  

FOTO: Press KS

Obraćajući se prisutnima, pomoćnik ministra komunalne privrede KS Muhamed Bekto podsjetio je da je na današnji dan 1992. godine na toj lokaciji bilo prisutno više od 200 građana koji su došli na dženazu, kada su pale dvije granate s položaja Vojske Republike Srpske. Prva je pala na 150 metara od ove lokacije, a druga među okupljene građane. Kako je podsjetio, ubijeno je devet, a više od 20 građana je teže ili lakše ranjeno. 

FOTO: Press KS

- Veoma je važno sjećati se naših ubijenih sugrađana, zbog njih, ali i zbog nas i naše budućnosti. Treba se podsjećati i na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili gladni, žedni, promrzli,... a pored svega toga su bili izloženi stalnim i sistematskim granatiranjima i snajperskom djelovanju. Dokaz za to je više od 12.000 hiljada ubijenih građana Sarajeva, a od toga 1.601 dijete - poručio je, između ostalog, Bekto.  

FOTO: Press KS

Kako je zaključio, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. 

- Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - naveo je Bekto, saopćila je Služba za protokol i press KS.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.