open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Srpski agresor prije 31 godinu granatama ubio šestero Sarajlija, među kojima troje djece
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Trgu ZAVNOBiH-a na Alipašinom Polju, obilježena je 31. godišnjica ubistva šest građana Sarajeva, od kojih je troje djece.
20.09.2023. u 15:18
get url
text

Obilježavanju su prisustvovali članovi porodica stradalih civila, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995., Udruženja civilnih žrtava rata, predstavnici Općine Novi Grad te Savjeta mjesne zajednice Alipašino Polje.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995., podsjetio je da je na ovom mjestu na današnji dan počinjen jedan u nizu mnogobrojnih zločina srpskog agresora, u vrijeme kada bi se djeca okupljala kako bi se družila, te na trenutke opustila od boravaka u skloništima.

- Ovdje je ubijeno šest naših sugrađana od kojih troje djece – tri dječaka od nepunih sedam, devet i 15 godina – i još tri odrasle osobe. Troje je ranjeno, ranjen je otac malog Enesa koji je imao nepunih sedam godina i njegova sestra Mediha, a na putu prema hitnoj pomoći je poginuo Suljo, otac Adnana Mušanovića. Ovdje smo, kao i prethodnih godina, da njegujemo sjećanje na ubijene, da kroz ovaj oblik obilježavanja njegujemo kulturu sjećanja, i zapravo mi smo ovdje da govorimo istinu, čuvamo istinu od zaborava - poručio je Grabovica.

Pored spomenika ubijenim građanima, obilježavanju godišnjice su prisustvovali i učenici Osnovne škole "Fatima Gunić", koji su od Grabovice imali priliku čuti kratki historijski čas i o 20. septembru 1992., kada su pale četiri granate na ovom lokalitetu.

Grabovica je kazao da još nema nijedne optužnice za ove monstruozne zločine i da je nedavno od glavnog tužioca na jednoj od konferencija imao priliku čuti odgovor da je, kada se radi o srpskim zločinima tokom opsade Grada, vrlo teško doći do dokaza.

- Ja se ne slažem s tim. Zaista znam da imaju mnogobrojni dokazi i nije uopšte problem doći do njih. Međutim, tu zaista nešto postoji što ne možemo dokučiti – da li je politika ili nešto drugo… Uglavnom, nepunih 30 godina rad Tužilaštva je opstruiran -  poručio je on.

Amerisa Ahmetović, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata "Svjetlost", kazala je da važnost sjećanja na zločine ne može nikada prestati i da je potrebno što više pažnje posvećivati onome što se dešavalo, kako se ne bi ponovilo.

- Ono što me danas posebno na jedan način obradovalo je činjenica da je kolega Grabovica održao čas, i smatram da je od velikog značaja to što radi. Mislim da ide ka dobrom putu jer djeci ne možemo ni na jedan drugi način skrenuti pažnju šta se dešavalo, osim na mjestima gdje se obilježava - zaključila je Ahmetović.

Tokom 44 mjeseca opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, prema podacima udruženja, ubijeno je više od 11.000 stanovnika, od čega oko 1.600 djece.

Presudama u Hagu, za kampanju terora nad civilima – snajperskim i artiljerijskim napadima – na doživotne kazne zatvora osuđene su bivše političke i vojne vođe Republike Srpske – Radovan Karadžić i Ratko Mladić, te bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislav Galić. Nekadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomir Milošević osuđen je na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.