open-navfaktor-logo
search
Narodna skupština RS
"Srpsko jedinstvo" se urušilo tokom rasprave: "Ako može 'goodbye BiH' bez plača majki i djece, nisam siguran"
Nakon uvodnog obraćanja predsjednice RS-a Željke Cvijanović, te predsjednika stranaka u RS-u, počela je rasprava zastupnika na posebnom zasjedanju NSRS-a o djelovanju Ustavnog suda BiH.
17.02.2020. u 18:49
get url
text

Međutim, već na početku skupštinske rasprave bilo je očigledno da se urušilo "srpsko jedinstvo" na koje su se svi pozivali na početku zasjedanja, potpisujući zajedno osam usaglašenih zaključaka.

VEZANI TEKST - Ovo su zaključci koji će biti predloženi na usvajanje Narodnoj skupštini RS-a

Miladin Stanić, šef Kluba SDS-a, je ponovo kritikovao dešavanja sa prethodne posebne sjednice i raspravu o NATO-u.

- Radite šta hoćete, kradete, lažete, obmanjujete javnost. Molim vas da odgovorite čemu laž od pet sati na prošloj sjednici kako Program reformi nije put u NATO, a onda nakon 40 dana onaj koji je to potpisao, kaže jeste to MAP. Podmentuli ste nam lažan dokument – rekao je Stanić.

Ocijenio je i da najveći dio međunarodnog faktora u BiH "ima dobru namjeru".

- Na kraju, zaustvaili su rat. Ako nekoga moliš da prestanu haubice i tenkovi, treba i da se dogovaraš s njim, a ja mislim da se na ovom pitanju može dogovarati. Neki od članova SNSD-a su hiljada hektara zemljišta prepisali na članove svoje porodice. Nije to vaša ćaćevina – rekao je Stanić.

Podsjetio je i na ranije zaključke NSRS-a, među kojima se jedan također tiče rada Ustavnog suda BiH, a koji nije realizovan i gotovo je identičan nekim danas predloženim zaključcima.

- Kod vas je sve politikanstvo, za dnevno-političke i potrebe izbora... Odbijamo da se bilo šta sa vama dogovaramao, jer ste vi prevaranti, lažovi. Ne vjerujem u bilo kakve odnose sa vama. Vi biste da jedan čovjek odlučuje o svemu – kazao je Stanić.

Šef Kluba PDP-a Igor Crnadak je upitao zašto se pitanje Ustavnog suda BiH nije našlo u Programu reformi dogvorenim prilikom formiranja nove vlasti na bh. nivou, te podsjetio na neke od skupštinskih odluka o referendumu u RS-u, poput one iz aprila 2011. godine o "nametnim odlukama visokih predstavnika", zatim iz 2015. godine o Sudu i Tužilaštvu BiH, a koje nisu sprovedene.

- Kako da imamo jedinstvo, kad je još na prošloj sjednici jedan ministar ošamario zastupnika. Imate javni servis koji radi samo za jednu stranku i za koju smo svi mi izdajnici – rekao je Crnadak.

-  Ako može "goodbye BiH" bez mobilizacije, plača majki i djece, ja sam za. Znaju li oni koji su ovo započeli, kako će se to završiti... Ja nisam siguran – dodao je Crnadak.

Igor Crnadak

Neki zastupnici u NSRS su danas govorili i o svojim "snovima".

- Moje političko nastojanje je da RS postane država. Ako nekome to smeta, ne mora da sluša. Ali moje je pravo da tako mislim i govorim – rekao je šef Kluba DNS-a Darko Banjac, te dodao da, "ako stranci mogu da budu sudije u Ustavnom sudu BiH, onda i mi može kod njih".

- Ne volim BiH, volim RS i živim za dan kada će postati država – dodao je Banjac.

Govoreći o posljednjoj odluci Ustavnog suda BiH koji je neustavnim proglasio član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, a što je i direktan povod današnje sjednice, šefica Kluba Demosa Spomenka Stevanović je rekla da je to bilo okidač i alarm za uzbunu.

- Odavno nismo bili u ovako ozbiljnoj situaciji. Ozbiljne situacije traže ozbiljne odgovore. Ovako više zaista ne može – rekla je Stevanović.

Šef Kluba SNSD-a Igor Žunić je ocijenio kako su odluke Ustavnog suda BiH usmjerene na centralizaciju, a na štetu RS.

- Taj sud je postao politički instrument. Sjećam se izjave visokog predstavnika Valentina Inzka iz jednog intervjua koji je rekao da će OHR nekada otići, da li za tri ili deset godina, ali da ulogu OHR-a treba da preuzme Ustavni sud BiH – rekao je Žunić.

Govorio je i o tome da je prisustvo stranih sudija suprotno demokratiji, pravo na samopredjeljnje, suverenitetu...

- Sa ovakvim stavovima, BiH će biti sve manje. Pred nama su teške odluke. Pred nama je nešto što ne zavisi ni od Milorada Dodika, koji je nesporni lider naroda, ni od Mirka Šarovića ni Branislava Borenovića... Ovo je pitanje iznad politike. Pitanje teritorije je pitanje zbog kojeg se rat vodio, i to je crvena granica preko koje se ne smije preći – rekao je Žunić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.