open-navfaktor-logo
search
Godišnji odmori
Šta ako ste zaraženi koronavirusom, možete li otkazati putovanje i dobiti novac natrag?
Broj zaraženih od koronavirusa raste iz dana u dan, a pogoršana epidemiološka situacija u našoj zemlji, zadala je brige pojedincima koji još uvijek nisu iskoristili godišnji odmor.
14.08.2022. u 07:26
get url
text

Posebno su pod stresom oni koji su preko raznih agencija unaprijed rezervisali putovanje, i sada strahuju, da ukoliko im test bude pozitivan, pa budu morali otkazati putovanje, da ne izgube uloženi novac.

Grupe na društvenim mrežama, gdje njihovi korisnici između sebe razmjenjuju iskustva i savjete, preplavila su pitanja – da li je moguće otkazati ili pomjeriti putovanje bezbolno – odnosno bez gubitka uloženog novca, s obzirom na to da se test na COVID - 19, njima ili nekom njihovom, pokazao pozitivnim.

Pitali smo turističke agencije da li je moguće otkazati putovanje u posljednji čas, i ako da, kako da bude što bezbolnije. 

Amila Sirćo PR Centrotoursa kaže da su svi uslovi otkaza jasno definirani ugovorom i općim uslovima putovanja koji su dostupni na njihovoj internet stranici, ali su također, "jasno navedeni na ugovoru prilikom potpisivanja aranžmana".

- I sve je to baš iz razloga da ne bi dolazilo do konfuzija kad ko može otkazati i kako. Postoje određena osiguranja koja ponudimo klijentima, koja ih štite u slučaju nepredviđenih situacija – požara, poplava, bolesti, smrti bližne osobe...

Uvijek postoji iznimke i agencija se uvijek trudi da izađe klijentima ususret ukoliko su se desile neke nepredviđene okolnosti. Međutim, nekada to nije moguće, ako klijent dan pred putovanje, tri dana pred putovanje sve otkazuje, a nema nikakvo uplaćeno osiguranje. Tada agencija ne može nažalost ništa da uradi jer je već platila hotel, zakupila mjesto u avionu, i samim tim je već u trošku radi klijenta koji nije na vrijeme uzeo osiguranje, dakle sve što mu je bilo ponuđeno u vrijeme pravljenja rezervacije.

Ukoliko se desi da klijent nema nikakvo osiguranje, da je mjesec pred putovanje odlučio da otkaže, mi se onda trudimo da budu što manji troškovi "penala", ili da ih ne bude uopšte. Čak dajemo opciju da neko drugi ide na to ime, naravno ako je to sve do nekog razumnog roka započeto, barem da nisu avionske karte izdate – istakla je Sirćo.

Vedrana Đekić iz Sol Azura naglašava da postoje opći uslovi putovanja, odnosno otkazna politika koja je navedena u tim uslovima.

- Ukoliko neko dostavi tekst da je pozitivan na COVID, zavisi u kojoj fazi je rezervacija putovanja. Imate neke rane faze gdje su ljudi bolesni, onda uz dostavljanje tih dokaza, od nadležne zdrastvene institucije, pokušavamo iznaći najoptimalnije rješenje za klijenta.

Imate nekada i osiguranje od otkaza koje klijenti plaćaju i mimo zdrastvenog osiguranja, gdje osiguranje, uz sve te dokaze koje mi priložimo, vrši refundaciju sredstava. Različite su opcije, ali moram priznati da mi imamo jako mali procenat tih slučajeva.

Mi uvijek gledamo da probamo ispoštovati klijenta maksimalno, ali općti uslovi putovanja su oni kojih se primarno pridržavamo. Postoje uslovi otkaza. Neke stvari možete iskomunicirati, neke ne. Postoji uvijek neka doza rizika koja se preuzima obostrano - zaključila je Đekić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.