open-navfaktor-logo
search
Pacijenti kupuju injekcije
Šta će biti sa Domom zdravlja Konjic i 144 radnika; Kerić: Za doprinose nam duguju milione, a traže da šutimo
Šta će biti sa Domom zdravlja Konjic i 144 uposlenika ove zdravstvene ustanove, koji su jučer izašli i na proteste, niko pouzdano ne zna.
06.12.2022. u 15:02
get url
text

U godini koja je na izmaku radnicima, prema riječima Amera Kerića, predsjednika Nezavisnog sindikata radnika zdravstva ustanove, nisu isplaće tri plaće - za septembar, oktobar i novembar i topli obroci, te doprinosi za 14 godina. Uprava, dodaje Kerić, radnicima na ime doprinosa, duguje ukupno 23 miliona KM.

Sindikat krivi upravu

- Nama se doprinosi nisu uplaćivali od 2008. pa sve do početka 2022, kada je pojačavanjem sredstava od strane Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i jednom pozajmicom Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZOHNK) za 10 ili 11 mjeseci izvršena uplata - pojašnjava Kerić.

Ogorčeni radnici Doma zdravlja Konjic u generalnom štrajku su od 14. novembra, ali primaju hitne slučajeve, osobe sa traumama, trudnice te one sa akutnim psihotičnim i stanjima koja su opasna po život. 

VEZANI TEKST - Protesti zdravstvenih radnika u Konjicu; Kerić: Uprava šalje ljude u penziju, a 14 godina nisu im uplaćivani doprinosi

No u Sindikatu ističu kako već duži vremenski period uposleni rade sa reduciranim sredstvima za rad, te da se boje da bi situacija u narednom periodu mogla biti još gora.

- Kod nas pacijenti godinama kupuju parenteralnu terapiju. Naši zdravstveni osiguranici godinama kupuju injekcije kako bi im bile aplicirane - ističe Kerić.

Sindikat za situaciju u koju su dovedeni krive upravu zdravstvene ustanove o čemu će kako kažu, upoznati i njenog osnivača Grad Konjic i gradonačelnika Osmana Ćatića.

- Znamo da Ćatić ne može riješiti finansiranje radnika Doma zdravlja i to i nije u njegovoj nadležnosti. Gradska uprava svoje finansijske obaveze redovno izmiruje, ali želimo gradonačelnika upoznati sa trenutnim rukovođenjem ustanovom koje je katastrofalno. Direktorica prim. dr. Jasminka Brkan-Hrvačić mjesec je na bolovanju, a ustanovu vode neka ovlaštena lica kojima ta ovlaštenja istječu za nekoliko dana. Što se tiče Upravnog odbora, ljudi koji tamo sjede uopće nisu prepoznali u kakvom stanju se nalazi ustanova i njeni radnici. Čujemo da su od augusta održali samo jednu sjednicu i to prošlog petka, a od tri tačke dnevnog reda, nijedna se nije odnosila na trenutno stanje Doma zdravlja, nego isključivo samo na penzionisanje naših kolega koje žele poslati u penziju, a da im nisu riješili pitanje uplate doprinosa za 14 prethodnih godina. To je nedopustivo - naglašava Kerić.

Dodaje "kako je Upravni odbor ovlaštenim zastupnicima direktorice naložio da radnike obavijesti da iskoriste godišnje odmore, a onda će ih poslati u penziju bez uplaćenih doprinosa".

- Kako je moguće takvo nešto uraditi, gradonačelnik mora biti upoznat sa činjenicom da je došlo do potpunog narušavanja u sistemu upravljanja ustanovom. Gradonačelnik mora obratiti pažnju na koji način se u ovim teškim vremeni rukovodi ustanovom. Od nas se traži da šutimo - nećemo šutjeti. Ukoliko Gradska uprava konkretno ne odgovori na finansijsku i pravnu krizu koja nas je zadesila, to ćemo shvatiti kao da svako pere ruke od nas, da nas žele ugasiti i napraviti neki novi sistem zdravstvene zaštite koji bi nekome pogodovao - navodi Kerić.

VEZANI TEKST - Nastavlja se agonija Doma zdravlja Konjic; Gradonačelnik Ćatić: Isplata plaća nije u nadležnosti lokalne samouprave

O problemu uposlenih Doma zdravlja Konjic namjeravali smo razgovarati i sa gradonačelnikom, no iz njegovog kabineta danas nam je rečeno da se Ćatić neće oglašavati dok od Sindikata ne dobije zvaničan poziv za sastanak.

Na pitanje, da li su se uposleni obraćali Vladi HNK i nadležnom ministarstvu, Kerić odgovara kao je Sindikat slao dopise Ministarstvu finansija i ZZOHNK.

- Svi prebacuju loptice jedni na druge. No mi i dalje tvrdimo da je isključivi krivac naša uprava koja samo prikazuje tranšu koju dobija od ZZOHNK u visini od 262.000 KM. Tek sad su počeli priznavati da su od resornog ministarstva mjesečno dobijali 50.000 maraka - kaže Kerić.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK Faktoru je još u oktobru odgovoreno "kako je u 2022. Domu zdravlja Konjic doznačeno 604.000 KM, da su problemi ustanova u vezi sa njihovim finansiranjem evidentni još od razdvajanja Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic, i da bez restrukturiranja navedenih zdravstvenih ustanova problemi ne mogu biti riješeni".

VEZANI TEKST - Dom zdravlja Konjic: Iz Ministarstva odgovorili da su doznačene sve tranše do kraja godine i da novca više nema

Iz Sindikata Doma zdravlja Konjic danas kažu "kako su dobili informaciju da se od strane Vlade HNK radi na realizaciji još 250.000 KM iz kojih bi se trebala podijeliti plaća i topli obrok za septembar i time pokušala ugasiti vatra".

- To nam ništa ne znači, jer i dalje ostajemo u istom problemu da svaki mjesec moramo strepiti i nagađati hoćemo li dobiti naše zarađene i zaostale plaće - ističe Kerić.

Šta kažu iz uprave Doma zdravlja

Iz Uprave Doma zdravlja Konjic u saopćenju kažu "kako su od početka 2022. godine do danas uplatili 11 bruto plaća".

- Do kraja sedmice izvršit će se uplata neto plaća radnicima za septembar 2022. tj. 12 plaća u ovoj godini. U svakom kalendarskom mjesecu uplaćena je jedna neto plaća radnicima. Kašnjenje od dvije plaće datira još do pravnog prednika JU Opća bolnica Konjic, jedna plaća kasni duže od dvije decenije, a druga duže od jedne decenije - navode iz Uprave Doma zdravlja Konjic.

Dodaju "kako je u momentu nastanka JU Dom zdravlja Konjic, februara 2016. godine, preuzet dug od osam miliona KM od pravnog prednika JU Opća bolnica Konjic".

- Dom zdravlja Konjic, odnosno pravni prednik JU Opća bolnica Konjic i prije potpisivanja novih Kolektivnih ugovora nije bio u mogućnosti isplaćivati plaće sa svim pripadajućim porezima i doprinosima, a njihovim potpisivanjem stvoreno je dodatno finansijsko opterećenje jer godinama unazad sredstva za isplatu bruto plaća i naknada radnicima nisu osigurana. Iznos koji je planiran i dodijeljen budžetom Vlade HNK na godišnjem nivou zajedno sa tranšom Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK nije dovoljan za isplatu plaća po kolektivnim ugovorima - kažu u Upravi Doma zdravlja Konjic.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.