open-navfaktor-logo
search
Tihi rat se nastavlja
Šta će odigrati Dodik: Radmanović želi svog igrača Ljubišu Ćosića za direktora UIOBiH, a može i Tegeltijina fotelja
Tihi rat unutar SNSD-a između struja koje predvode potpredsjednik Nebojša Radmanović i predsjednik Milorad Dodik se nastavlja. 
26.01.2023. u 16:38
get url
text

Ma koliko Dodik bio moćan i sa strane posmatrano kao da drži sve konce unutar SNSD-a, uvijek na umu treba imati da je Radmanović iskusni politički lisac, koji nikada nije niti će odustati od toga da ima snažan utjecaj unutar stranke i da se bez njega ne mogu praviti nikakve kadrovske kombinatorike. 

VEZANI TEKST - Iza fingirane pobune protiv Dodika stoji Radmanović: SNSD će podržati Vijeće ministara

Faktor je još prošle godine pisao o svim Radmanovićevim igračima koje je razmjestio po entitetskim i državnim institucijama i tako ispleo svoju mrežu. 

Nakon što je "Osmorka" sa SNSD-om i HDZ-om BiH dogovorila raspodjelu 36 pozicija u državnim agencijama i institucijama, a gdje su se Milorad Dodik i Dragan Čović lako usaglasili da Uprava za indirektno oporezivanje BiH, nakon što je njom sedam godina rukovodio HDZ-ov Miro Džakula, ovog puta pripadne Srbima, krenula je unutarstranačka borba. 

Tako je Radmanović preko gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i državnog zastupnika Miroslava Vujičića (njegovog šefa kabineta dok je bio član Predsjedništva BiH), organizirao "pobunu", gdje se Gradski odbor SNSD-a usprotivio imenovanju DNS-ovog Nenada Nešića na poziciju ministra sigurnosti BiH. Zaprijećeno je čak i uskraćivanjem podrške novom sazivu Vijeća ministara. Potom je Dodik u Banju Luku pozvao Radmanovićeve "bundžije" te je kroz razgovor spuštena lopta. 

Međutim, Radmanovićevi apetiti sežu puno dalje od ovih "pritisaka sa press konferencija" i "ucjena" dizanjem ruke u Parlamentu. Počelo se tako već spekulirati da bi ministar finansija BiH Zoran Tegeltija mogao biti imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a da bi na njegovo mjesto mogao doći, a ko drugi nego Radmanovićev igrač, mlađahni Ljubiša Ćosić. 

SNSD iz Istočnog Sarajeva, u prijevodu Nebojša Radmanović, ovim spekulacijama koje su se pojavile u medijima, nastoji izvršiti dodatni pritisak na Dodika, te na jednu od ove dvije pozicije imenovati svog čovjeka. 

VEZANI TEKST - Dok Dodik ruši državu, Radmanović plete svoju mrežu u entitetskim i institucijama BiH

Radmanoviću je svejedno da li će dobiti UIOBiH ili ministarstvo finansija, jer je njegov jedini cilj - dodatno osnažiti svoj utjecaj. 

Podsjetimo, SNSD je iznikao iz Kluba nezavisnih zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, a u martu 1996. godine stranka je upisana u sudski registar. Od tada na čelu ove stranke je Milorad Dodik. 

Početkom 1999. godine stranci je pristupila većina članova Socijal liberalne stranke, a 2000. godine i Demokratska stranka za Banju Luku i Krajinu čiji lider Nikola Špirić je danas potpredsjednik SNSD-a. SNSD-u se 2002. godine priključila i javnosti manje poznata Nova radnička stranka, ali najveća međustranačka fuzija izvršena je 1. maja 2002. godine kada su se spojili do tada još Stranka nezavisnih socijaldemokrata i Demokratska socijalistička partija na čijem čelu je bio današnji potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović. Tada je nastao Savez nezavisnih socijaldemokrata u organizacionom obliku kakav ima i danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.