open-navfaktor-logo
search
Uputili zahtjev
Šta će odlučiti Vijeće ministara: Advokati u BiH traže da im se plati gubljenje vremena u putu
Advokati u Bosni i Hercegovini predložili su novi cjenovnik za zastupanje klijenata u krivičnim postupcima pred Sudom BiH. Ukoliko ga Vijeće ministra BiH usvoji, njihove usluge će biti za 60 posto skuplje, a ako budu odbijeni najavljuju obustavu rada.
15.11.2023. u 15:10
get url
text

Advokatske komore Republike Srpske i Federacije BiH uputile su Ministarstvu pravde BiH inicijativu za izmjenu i dopunu Odluke o naknadi troškova krivičnog postupka.

Naime, rad advokata vrednovan je kroz bodove, odnosno svaka radnja u postupku nosi određen broj bodova. Vrijednost jednog boda je tri marke, dok advokati traže da to u buduće bude pet maraka.

- Odluka o naknadi troškova je donesena 2004. godine i od tada nije mijenjana u pogledu vrijednosti boda. Naime, inflacija je od tada do danas povećana za oko 50 posto, za koliko je opala kupovna vrijednost novca. Tokom ovog perioda su se redovno usklađivala primanja u javnom i realnom sektoru dok su naknade advokata ostale na istom nivou kao i prije 20 godina - navode oni u svom zahtjevu.

Iako imaju pravo na naknadu putnih troškova, advokati žele da im se plati i vrijeme koje su izgubili u putu.

Smatraju da je potrebno uspostaviti ravnopravnost između advokata koji imaju sjedište kancelarije u Sarajevu i ostalih advokata koji gube značajno vrijeme radi putovanja do Suda BiH.

- Svi advokati koji postupaju pred navedenim sudom bi trebalo da imaju ravnopravan pristup tom sudu, a to je moguće jedino uspostavljanjem nagrade za izgubljeno vrijeme tokom putovanja od kancelarije do suda - smatraju oni.

Advokatima je sporan i član 31. kojim se nagrada uvećava za 10 posto ako je njihov branjenik u pritvoru. Traže da se ona poveća za duplo.

- Iznos nije adekvatan jer takvi predmeti zahtijevaju dodatni anganžman koji nekada može biti u toku cijelog krivičnog postupka. Komunikacija sa branjenicima kao i konsultacije prije i za vrijeme glavnog pretresa su bez bilo kakve dvojbe mnogo teže za advokata kada se osumnjičeni nalazi u pritvoru. Iz tog razloga uvećanje od 10 posto nije odgovarajuće - stoji u zahtjevu dvije komore.

Također predlažu i da se za pojedine radnje u postupku koje nisu naplaćivali uvede naknada, kao što je to na primjer izjašnjenje na mjere pritvora ili mjere zabrane, jer su, kako smatraju to složeni podnesci koji zahtijevaju vrijeme.

Advokati obje advokatske komore vjeruju da će ministar pravde i Vijeće ministara imati razumijevanja za ovaj prijedlog i u najkraćem mogućem roku usvojiti predložene izmjene.

- U protivnom, advokati bi bili prinuđeni da svoja prava ostvaruju drugim sredstvima uključujući i obustavu rada - upozorili su oni, objavio je Capital. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.