open-navfaktor-logo
search
Usvojili program
Šta će Vijeće ministara BiH raditi u ovoj godini: U planu i zakoni iz prošle godine
Vijeće ministara BiH usvojilo je program rada za ovu godinu kojim je, između ostalog, predviđeno usvajanje 48 zakonskih rješenja, a skoro pola tog broja su zapravo izmjene i dopune postojećih zakona.
14.04.2021. u 18:44
get url
text

Među novim zakonima koje planiraju usvojiti ima i onih koji su bili u programu rada i prošle godine.

Tako Vijeće ministara BiH ove godine planira mijenjati zakon o finansiranju institucija BiH kojim se predviđa formiranje Budžetske inspekcije, usvojiti zakon o pomorskoj plovidbi, zatim zakone o javnom radiotelevizijskom sistemu u BiH, o vinu i o hrani, koji su i prošle godine bili planirani.

Program rada predviđa i zakone o veterinarstvu, o policijskim službenicima BiH, o sprečavanju sukoba interesa BiH, o sudovima BiH, o upravljanju imovinom stečenom krivičnim djelom...

Neka ministarstva, poput Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva odbrane BiH, nisu planirala donošenje zakonskih rješenja.

U planu je i zapošljavanje državnih službenika, za šta će biti potrebno 685.000 KM.

U planu i zapošljavanje

Vijeće ministara BiH u svom programu rada je naznačilo da su im prioriteti pitanja zdravlja, ekonomije, evropskih integracija i migracija. U uvodnom dijelu dat je kratak opis onoga što namjeravaju.

- Očekivanja su da masovnom vakcinacijom bude riješen problem sa zaštitom zdravlja građana – navodi se u programu rada.

Podsjetimo, s masovnom vakcinacijom kaskamo, a većinu vakcina koje smo dosad dobili su zapravo donacije.

Namjeravaju i da, u saradnji sa drugim nivoima vlasti, "predano rade na usaglašavanju rješenja koja će biti podrška novom privrednom ciklusu", te su opredijeljeni da "kroz razvoj putne komunikacije i povezivanje zemalja u regionu utječu na ekonomsko jačanje BiH".

Tako su najavili da će osiguravanjem finansijskih sredstava od međunarodnih finansijskih institucija, sa vlastima u entitetima "pokrenuti veliki investicioni ciklus u javnom sektoru".

Kada su u pitanju migracije, Vijeće ministara je ocijenilo da će naša zemlja sa problemom migranata morati da se bori sve dok se ne promijeni politika u svijetu prema migrantskoj krizi.

U skladu sa porukama iz Brisela, očekivanja Vijeća ministara BiH su da bi kandidatski status za članstvo u EU BiH mogla dobiti u prvoj polovini 2021. godine.

U Programu rada je objavljena tabela javnih investicija, gdje su, između ostalog, navedeni rekonstrukcija graničnog prijelaza Klobuk i Zupci, izgradnja mosta preko rijeke Save kod Gradiške, stambeno zbrinjavanje, zatvaranje kolektivnih centara, kupovina, adaptacija i opremanje objekata DKP BiH u Ljubljani, Skoplju, Rimu i Vatikanu, popis poljoprivrede, nabavka poslovnog prostora u Banjoj Luci za smještaj Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, rekonstrukcija objekta i nadogradnja sprata za smještaj Tužilaštva BiH, izgradnja objekta IDDEEA-e.

Javne investicije su i realizacija granta za sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH i granta za međunarodnu kulturnu saradnju.

Opširan Program rada Vijeća ministara BiH za 2021. godinu možete pogledati na ovom LINKU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.