open-navfaktor-logo
search
Problemi u koaliciji
Šta čeka Vlada FBiH s rebalansom budžeta: Nema novca za udžbenike, lijekove, plaće...
Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je zakazana za 27. septembar neće se naći rebalans budžeta Federacije BiH od kojeg zavisi realizacija velikog broja projekata.
24.09.2023. u 10:32
get url
text

VEZANI TEKST - Halilagić: Svi udžbenici i radne sveske u TK su besplatni, od FBiH nismo dobili niti jednu marku

Iako je Vlada Federacije BiH insistirala da se rebalans po hitnom postupku razmatra u julu, sa sjednice Zastupničkog doma FBiH koja je bila 25. jula premijer Nermin Nikšić je povukao rebalans sa dnevnog reda bez pojašnjenja zašto to čini.

Prema informacijama kojima raspolaže Faktor, rebalansa budžeta FBiH nema dok "Trojka" i HDZ ne udovolje zahtjevima HDZ-a 1990. 

Nezadovoljstvo zastupnika HDZ 1990 bilo je vidljivo i na sjednicama.

- Mi smo se na Kolegiju dogovorili da se o rebalansu budžeta može raspravljati i na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma FBiH. U takvim situacijama možemo dobiti obavijest i dva dana pred sjednicu. Volio bih da se o rebalansu raspravlja do kraja ovog mjeseca, ali teško. Usvajanje rebalansa je od velike važnosti jer bez njega značajan broj amandmanskih rješenja se ne može ostvariti.

Tu su naprimjer besplatni udžbenici za osnovce za koje je novac obećala Vlada FBiH. Obećavaju da će refundirati novac - govori nam Admir Čavalić, šef Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Kaže kako nemaju obrazloženja zašto je predloženi rebalans povučen na doradu.

VEZANI TEKST - Aliefendić: Iako je obećala, Vlada Federacije BiH nije osigurala novac za besplatne udžbenike

- Očigledno je da ne postoji konsenzus unutar vladajuće većine. Rebalans je važan i u kontekstu amandmana, prebacivanja novca lokalnim zajednicama, a i svakako da pokušamo ispoštovati zaključak u vezi s finansiranjem javnog zdrastva u FBiH kroz amandmane. I za to nam je važan rebalans. Tu su i oboljeli od cistične fibroze koji čekaju na odobrenih dva miliona KM za liječenje - ukazuje Čavalić i dodaje:

- Imamo i Agenciju za privatizaciju FBiH gdje ljudi 13 mjeseci nemaju plaće i mi smo na Parlamentu usvojili zaključak da se isplate ti dugovi onima koji duže agenciju kako bi ona mogla raditi svoj posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.