open-navfaktor-logo
search
Ptica bez krila
Šta donosi zabrana posjete Lavrova, koji je interes i kako bi Rusija iskoristila incidente u regionu
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov ipak neće doputovati u službenu posjetu Srbiji.
06.06.2022. u 12:51
get url
text

Lavrov je reakcijom Bugarske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore onemogućen doći u posjetu Srbiji nakon što su ove zemlje zatvorile svoj zračni prostor za avion kojim je Lavrov trebao doputovati.

Politički analitičar Jahja Muhasilović smatra da će se ovakve stvari dešavati i u budućnosti. 

- Ovo je pokazatelj da će svaka zemlja u okruženju gledati prvenstveno svoj nacionalni interes. Mislim da emocionalni dio postaje sve manje bitan kada je u pitanju odnos s Rusijom - kaže Muhasilović za Faktor.

VEZANI TEKST - Ruski šef diplomatije Lavrov ne može u Srbiju, sazvao je konferenciju za medije
 

Smatra da je neuspjeh Rusije u Ukrajini velika prilika za Balkan. 

- Po Balkan bi bilo jako štetno da je Rusija ostvarila veliki uspjeh u Ukrajini. Ova međupozicija neuspjeha u kojoj se Rusija nalazi idealna je prilika da se naš region konačno zaokruži i zakorači u Evropsku uniju - tvrdi Muhasilović.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović ističe da je ova situacija očekivana, te da je prouzrokovana ruskim agresivnim ponašanjem. 

- Čudi me da Moskva nije očekivala ovakvu reakciju Zapada. Mislim da je bilo sasvim logično da se Lavrovu zabrani dolazak i posjeta. Kremlj će ovo iskoristiti u svoje interese koje će kasnije prebaciti na društvene mreže i medije koji podržavaju Rusiju. Sama namjera Lavrova da posjeti Beograd bila je propagandni čin na kojem se u suštini gradi dalji ruski narativ u regionu, a koji će i dalje biti prisutan - kaže Ahatović za Faktor.

Ističe da je ovo još jedan spektakl Kremlja gdje žele pokazati da ne odustaju od Balkana. 

- Srbiji ova posjeta Lavrova nije trebala. To je svima jasno, pa i Aleksandru Vučiću. Srbija se nalazi u teškoj situaciji. Suočena je sa pritiscima oko uvođenja sankcija Rusiji. Od Srbije se vrlo jasno traži da prizna Kosovo, nastavi sa EU integracijama i neutralište Dodika - smatra Ahatović.

VEZANI TEKST - Komšić i Džaferović su još 2020. s pravom okrenuli leđa Lavrovu, svijet reagovao tek nakon agresije na Ukrajinu
 

Srbija, kaže on, više nema izbora, te da "srednji put" kojim je do sada išao Aleksandar Vučić više nije održiv.

- Veliki je interes Rusije u Bosni i Hercegovini. Jasno se vidi za šta se oni zalažu. Ukinuli bi OHR gdje više ne bi bilo međunarodnog tumačenja Dejtonskog sporazuma i Narodna Skupština Republike Srpske bi zauzimala političke stavove, odnosno prihvatala ili neprihvatala presude Ustavnog suda BiH. Jasno je da žele stvoriti dodatni haos i komplikacije i dati podršku secionističkim ciljevima koje Dodik ima. Tu im trenutno fali podrška Srbije i Beograda. Postoje stranke koje bi podržale takve namjere Rusije, ali zvanični Beograd još uvijek nema spremnost to da uradi - kazao je.

Podsjeća da je Rusija u nekoliko navrata izlazila u susret Srbiji, spominjući kada je ruski veto blokirao Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. To će, smatra Ahatović, vrlo brzo Srbiji doći na naplatu.

- Bilo koji incident koji bi se desio na Balkanu, Rusija bi ga iskoristila kako bi se stavila u bolju pregovaračku poziciju kada je u pitanju Ukrajina - zaključuje Ahatović.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.