open-navfaktor-logo
search
Gradonačelnik pojašnjava
Šta je bilo sa Ćirom iz Zavidovića nakon što je Sarajevo odustalo od kupovine?
Velika borba odvijala se prošle godine između Sarajeva i Zavidovića oko lokomotive Kusače, poznatije kao Ćiro. Nakon što je Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odustala od kupovine, lokomotiva je ostala u Zavidovićima.
30.07.2023. u 20:33
get url
text

VEZANI TEKST - Karić bi da odustane od kupovine Ćire: Sarajevo nije grad koji otima

Prema svim raspoloživim podacima, Kusače je proizvedena 1901. godine u Njemačkoj. Ona je jedna od najstarijih očuvanih lokomotiva u Bosni i Hercegovini, a vjerovatno i na području bivše Jugoslavije. Simbol je Zavidovića.

Lokomotiva se nalazila u vlasništvu zavidovićkog IP Krivaja u stečaju čiji je odbor povjerilaca na čelu sa predsjednikom Feridom Balićem jednoglasno dao saglasnost stečajnom upravniku Hamdiji Muratoviću da, kako navode, nakon sedam bezuspješnih objavljenih oglasa, proda parnu lokomotivu Gradu Sarajevo po cijeni od 40.000 KM bez PDV-a.

Tada je gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović isticao da prema zakonu oni imaju pravo preče kupovine.

Građani Zavidovića izrazili su nezadovoljstvo ispred zgrade Gradskog vijeća u znak protesta što je Grad Sarajevo kupilo parnu lokomotivu.

Dan kasnije, Karić je predložila Gradskom vijeću Sarajeva da se od te kupovine odustane, što je i usvojeno.

Kako je za Faktor naveo gradonačelnik Zavidovića, taj postupak je okončan.

- Izdvojili smo sredstva, platili smo i zaključili ugovor sa preduzećem Krivaja. Ona se nalazi na tom lokalitetu gdje je spomenik, vila Krivaja. I nju planiramo kupiti da bi to bila jedna cjelina. Nismo htjeli lokomotivu dislocirati sa tog terena – kazao je Mujanović.

On je naveo da je Vijeće Grada Zavidovića kroz budžet odobrilo sredstva za kupovinu vile.

Na pitanje ima li Ćiro posjetitelja, Mujanović odgovara:  

VEZANI TEKST - Zakuhalo se zbog Ćire: Ko će koga tužiti, stiže li lokomotiva u Sarajevo, zašto će građani Zavidovića na proteste

- Vjerujte da nema, to je više bila napravljena politička ujdurma. Nek je napravljena, ona treba Zavidovićima, ali je to više bilo politički izmanipulisano.

On pojašnjava kako je jedan od mogućih razloga za malu posjećenost i to što samo zemljište gdje se Ćiro nalazi nije u vlasništvu Grada.

- Ono je u vlasništvu preduzeća Krivaja. Čekamo da se završi i ovaj postupak da bismo mi onda uredili ovaj plato gdje se to sve nalazi. To bi bila onda jedinstvena ponuda. Planiramo od vile napraviti muzej sa eksponatima i imali bismo posjetu Ćiri. Mi bismo napravili dakle projekat uređenja sa tom kompletnom postavom  - istakao je Mujanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.