open-navfaktor-logo
search
Nisu dali podršku
Šta je Borenoviću i Nešiću zasmetalo u Briselu: Sporan dio "država BiH", ukidanje Doma naroda...
Politički sporazum o principima za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu koji je organizirao predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel prihvatila je većina učesnika razgovora u Briselu izuzev Branislava Borenovića, predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) i Nenada Nešića, predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS).
13.06.2022. u 16:32
get url
text

VEZANI TEKST - Brisel: Sporazum prihvatile sve probosanske stranke, kao i Dodik, ali uz izdvojeno mišljenje o Ukrajini

 

Podršku sporazumu dale su sve probosanske stranke, i to Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS), Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i Nezavisni blok (NB).

Borenović je za Faktor pojasnio razloge njegovog neprihvatanja ovog dokumenta.

- Jasno sam rekao sa korumpiranim vladajućim političarima nemam namjeru bilo šta potpisivati. Njihove namjere su potpuno neiskrene i nemaju veze sa evropskim vrijednostima – započeo je on.

Onda je Borenović ukazao na dio dokumenta u vezi sa tri evropska zakona

- Da se usvajaju pola godine poslije izbora? A zašto ih ne usvoje odmah, ove sedmice – pita Borenović i dodaje:

- Vladajući trojac ima parlamentarnu većinu, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o VSTV-u i Zakon o sukobu interesa su prošli u Zastupničkom domu dominantno glasovima opozicije, zaustavljeni u Domu naroda odlukom vladajućih – zaključio je on.

Na kraju predsjednik PDP-a poručuje "neka rade svoj posao odmah i neka ponesu odgovornost".

VEZANI TEKST - Korištene i psovke: Sastanak u Briselu obilježio sukob Dodika i Borenovića

 

On je i tokom sastanka, ali i nakon iznio nekoliko spornih tačaka, te su se tu našle tačka 3 i tačka 9, ali dio preambule sporazuma u vezi s agresijom na Ukrajinu. 

- Molim vas da umjesto novih prilika korumpiranim političarima da vam daju isprazna obećanja insistirate na sprovođenju onih koja su već dali. Umjesto nove izjave ustanovite odgovornost za nesprovođenje prethodne - rekao je on, između ostalog, tokom sastanka.

Nešić navodi kako su mu u preambuli dokumenta sporne dvije stvari, osuđivanje agresije na Ukrajinu i "jer je stajalo evropska država Bosna i Hercegovina".

- Kao što je poznato, u Ustavu nigdje ne piše država nego piše BiH. Ni u Dejtonskom mirovnom sporzaumu ne spominje se država nego BiH – tumači on.

Ustav koji Nešić nije čitao

 

Također, sporna je i tačka 3. ovog dokumenta, navodi prvi čovjek DNS-a, u kojoj se učesnici obavezuju da poštuju odluke međunarodnih i domaćih sudova.

VEZANI TEKST - Kompletan tekst sporazuma iz Brisela: Šta su prihvatili lideri većine bh. stranaka

- A znate kakve su odluke Ustavnog suda BiH koji oduzima imovinu RS-a, zadire u nadležnosti, izlazi iz okvira vlastite nadležnosti. To je za mene bilo neprihvatljivo – dodaje Nešić.

On navodi i stav 7. tačka g, kao spornu, odnosno izborne i ustavne reforme u skladu sa preporukama Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije.

- Kao što znate Venecijanska komisija, ako ispoštujemo njihove preporuke, oni se zalažu za ukidanje Doma naroda Parlamenta BiH, ukidanje nekih nadležnosti RS-a kao preduvjet ka daljim evropskim integracijama. Sve je to bilo neprihvatljivo za mene kao predstavnika RS-a, a isključivo poštujući zaključke NSRS-a – zaključuje on.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.