open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Šta je glavna tužiteljica Sarajlija odgovorila Konakoviću o slučaju "Memić", ratnim zločincima...
Glavna kantonalna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija odgovorila je na pitanja Elmedina Konakovića, zastupnika Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo. 
23.09.2021. u 19:26
get url
text

Konaković je postavio sljedeća pitanja:

- Šta je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo u periodu od kad ste na njegovom čelu uradilo po pitanju procesuiranja ratnih zločina počinjenih tokom agresije na BiH? Koliko uposlenih imate na ovim predmetima? Koliko istraga vodite i koliko je podignutih, a koliko potvrđenih optužnica? Koliko je presuda? Da li istražujete saradnike već presuđenih ratnih zločinaca koji su osuđeni pred domaćim i međunarodnim sudovima?

VEZANI TEKST - Sarajlija govorila o slučaju "Memić": Nakon obraćanja kritikovao je Feraget, glavna tužiteljica izašla iz sale

Sarajlija je u odgovoru koji je dostavljen Konakoviću navela da je "tokom obraćanja advokata Ifeta Ferageta Sarajlija kratko napustila sjednicu, u cilju zaštite integriteta Tužilaštva i jednakosti pravosudne sa ostalim stubovima vlasti u Kantonu, nakon što su joj se pojedini zastupnici obraćali povišenim i naredbodavnim tonom, a predsjedavajući Skupštine propustio da to spriječi". 

- Predmeti "Dženan Memić", liječenje malodobne N. S. i ubistvo Amara Kapidžića su otvoreni i Tužilaštvo ih ne može komentarisati - navela je Sarajlija. 

Kratko se osvrnula i na ono što je Konaković govorio na samoj sjednici Skupštine, o posebnim istražnim radnjama prema narkodilerima koji su navodno kompromitirali direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

- Nije pronađen podatak da su se provodile posebne istražne radnje (presretnuti razgovor) koji bi ukazivao na počinjenje krivičnog djela iz oblasti narkokriminala od strane direktora OSA-e - odgovorila je Sarajlija.

U odgovoru na pitanje o precesuiranju ratnih zločina, glavna kantonalna tužiteljica je napomenula i podsjetila da 2004. godine Tužilaštvo KS nije nadležno za primanje novih prijava u predmetima ratnih zločina, već isključivo postupa u predmetima koji su do tada zaprimljeni, kao i u predmetima koji se rješenjem Suda BiH, a nakon prijedloga Tužilaštva BiH, ustupe na nadležno postupanje.

VEZANI TEKST - Podrška glavnoj tužiteljici: Kolegij tužilaca Tužilaštva KS osuđuje postupke zastupnika u Skupštini

- Trenutno je u ovom tužilaštvu aktivno devet predmeta ratnog zločina u fazi istrage sa više od 40 osumnjičenih osoba, koji su označeni kao prioritet u radu. U četiri od devet predmeta aktivna je međunarodna potjernica za osumnjičenim osobama, među kojima i lica koja su od Haškog tribunala dobila oznaku A, te se intenzivno radi na poduzimanju radnji u cilju njihovog pronalaska iii eventualnog ustupanja krivičnog gonjenja. Pri tome se ukazuje na objektivnu okolnost da je dio osumnjičenih prema saznanjima u bjekstvu u Crnoj Gori, a dio je pobjegao u Srbiju, što iziskuje prikupljanje dokaza putem medunarodne pravne pomoći. U preostalim predmetima, gdje nema procesnih smetnji za rad tj. gdje su osumnjičeni dostupni, u skladu sa našim planovima rada, provode se provjere, te se očekuje donošenje tužilačkih odluka narednom periodu. Na predmetima ratnih zločina rade dva tužioca, stručni saradnik i daktilograf - navela je Sarajlija u svom odgovoru. 

Na kraju odgovora Sarajlija je uputila poziv Konakoviću i ostalim zastupnicima:

- Pozivam Vas da u skladu sa ustavnim načelom nezavisnosti i nepristrasnosti tužilačke funkcije i trodiobe vlasti, preispitate noviju praksu donošenja zaključaka u vezi s radom tužilaštva u pojedinim predmetima, te da svoja saznanja o kriminalu i počiniocima, u skladu sa zakonom, prijavite nadležnim organima.

Odgovor na zastupničko pitanje u cijelosti možete pročitati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.