open-navfaktor-logo
search
Ko se igra životima djece
Šta je istina - Gavrankapetanović: Spasili smo dijete koje je operisao Bejtović; Bejtović: Nije tačno, sumnjali smo na COVID
Nakon što je u javnost isplivala priča o slučaju male Džene Gadžun, koja je nakon operacije u privatnoj klinici pala u komu, iz koje se, nažalost, više nije probudila, u medijima se oglasio i direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Ismet Gavrankapetanović, koji je kazao kako to nije prvi takav slučaj.
14.11.2021. u 11:38
get url
text

On je izjavio da su u julu ove godine "prihvatili i spasili maloljetnu osobu nakon komplikacija koje su uslijedile kao posljedica operacije ušiju koju je obavio dr. Benjamin Bejtović, uz anesteziju dr. Suada Rožajca".

- Da, 23. jula. Mi smo riješili ta problem i dijete je dobro. Uključili su se i naši anesteziolozi i ono što je meni najvažnije bilo jeste da smo mi dijete spasili – kazao je prije nekoliko dana Gavrankapetanović.

Ova izjava izazvala je prilično burnu reakciju javnosti, posebno na društvenim mrežama, a koja se s pravom pita zašto se dr. Gavrankapetanović nije ranije oglasio o tom pitanju i zašto niko od nadležnih nije obaviješten.

Međutim, dr. Bejtović, koji je obavio tu operaciju, za N1 je iznio sasvim drugačiju priču.

Bejtović je, naime, kazao kako je ta operacija protekla u najboljem redu, da je devetogodišnja djevojčica probuđena iz anestezije bez ikakvih komplikacija, ali da su je u Opću bolnicu uputili zbog sumnje na COVID-19?

- Informacije da je nakon operacije u općoj anesteziji došlo do komplikacija nisu tačne. Djevojčica je bez ikakvih problema probuđena iz opšte anestezije, ali je nakon nekoliko minuta došlo do bronhitičnog kašlja, nakon čega anesteziolog auskultacijom pluća stetoskopom utvrđuje nalaz bronhitičnog karaktera. Iz preventivnih razloga, zbog sumnje na COVID telefonski smo kontaktirali Opću bolnicu - pedijatrijski odjel, sa molbom da nam je potrebna opservacija u smislu dijagnostike pluća.

Dobili smo odgovor da, ako je dijete stabilno, s obzirom da pedijatrijski odjel nema intenzivnu njegu, može biti primljeno na opservaciju. Dijete je sanitetskim vozilom u stabilnom stanju prebačeno u bolnicu - ustvrdio je Bejtović.

Na upit novinara da li je informirao neke od nadležnih istitucija, dr. Bejtović je rekao da za to nije vidio razlog. Prema njegovim riječima dijete je nakon dvodnevne opservacije pušteno kući. Naglasio je i da dijete ne bi ni uputili u Opću bonicu, da se sve nije dešavalo tokom pandemije koronavirusa.

Dr. Bejtović i dr. Rožajac, došli su u fokus interesovanja javnosti i nadležnih institucija nakon što je zdrava djevojčica iz Kaknja, sa urednim nalazima, potrebnim za operativni zahvat, ušla u "stomatološku ordinaciju - na oftalmološki operativni zahvat" na nogicama, a odvezena vozilom hitne pomoći na KCUS. U komi. Jutros je preminula.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Bejtović i koje, kako je laboratorija Verlab potvrdila, nemaju zakonsku verifikaciju.

Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije s reanimatologijom, čija oprema, kako je potvrđeno iz Verlaba, također nije zakonski verifikovana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.