open-navfaktor-logo
search
Panika u Kaknju
Šta je medvjeda dovelo do Ponijera: Ako ne ode sa izletišta, planirana i lovačka hajka
Nakon što su posjetioci Ponijera, nadomak Kaknja, sve češće počeli viđati medvjeda kako obilazi to području, Općina Kakanj pokrenula je akciju da medvjeda udalje od naseljenih područja.
16.02.2021. u 13:26
get url
text

Kako navode iz Općinskog štaba civilne zaštite Kakanj kojim komanduje načelnik Mirnes Bajtarević započeli su aktivnosti kako bi se zaštitili ljudi, a da se istovremeno sačuva i medin život.

- Kakanjski lovci su već poduzeli mjere, za medvjeda su ostavili hranu duboko u šumi kako bi se odmakao od Ponijera, no problem prave pojedinci koji namjerno na Ponijerima ostavljaju hranu pa zbog toga prva mjera udaljavanja medvjeda s Ponijera zasad ne uspijeva. Zato apelujemo da se ne ostavlja hrana za medvjeda – navode iz Općine Kakanj.

Ističu da ako ova mjera ne pokaže rezultate da će reagirati na drugačiji način.

- Sljedeća mjera koja će se poduzeti, ukoliko prva mjera ne pokaže rezultat, je lovačka hajka koja će efektima buke, medvjeda sigurno potisnuti u dubinu šume. Medvjed se nalazi u zoni Spomenika prirode Tajan kojim upravljaju kantonalni organi, pa će od njih biti zatražena informacija da li realiziraju aktivnosti prehrane divljači u dubini šume i da li je izostanak takvih aktivnosti rezultirao pojavom medvjeda među vikendicama na Ponijerima – navode iz Općine Kakanj.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.