open-navfaktor-logo
search
Podnio ostavku
Šta je na suđenju Džombiću ispričao bivši direktor IRB-a RS-a Pavlović
Bivši direktor Investiciono-razvojne banke RS-a Milenko Pavlović kazao je danas u Okružnom sudu Banja Luka da je krajem 2011. godine podnio ostavku na ovu funkciju zbog "međusobnog nerazumijevanja" sa tadašnjim entitetskim premijerom Aleksandrom Džombićem, a sve u vezi sa spornim kreditom od 19,4 miliona KM firmi Energolinija iz Zvornika.
04.05.2022. u 13:03
get url
text

Pavlović je svjedočio na suđenju Džombiću koji je optužen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja.

U optužnici je navedeno da je u novembru 2011. godine kreditni odbor IRB-a RS-a odbio Energoliniji zahtjev za kredit jer je bila prezadužena sa ukupnim obavezama od oko 35,5 miliona KM i u visokoj zavisnosti od samo jednog kupca i jednog dobavljača.

Navodi se i da je Džombić pozvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića "ubjeđujući ga" da prihvati kreditni zahtjev, usljed čega je Pavlović u decembru te godine podnio ostavku.

Već u januaru 2012. godine Energolinija ponovo upućuje zahtjev za kredit. Centar za upravljanje rizicima odobrava iznos od oko dva miliona KM, zatim tzv. "mali kreditni odbor" IRB-a RS-a odobrava 6,2 miliona KM, a potom "veliki kreditni odbor" prihvata zahtjev u apsolutnom iznosu od 19,4 miliona KM.

U optužnici se dodaje da je Džombić, svjestan svog utjecaja, iskoristio položaj i ovlaštenja, prekršio odredbe zakona i zanemarujući kreditnu (ne)sposobnost Energolinije potpisao odluku da se iz sredstava Evropske investicione banke (EIB), ovoj zvorničkoj firmi dodijeli traženi iznos.

Energolinija je kredit vraćala svega nekoliko mjeseci, da bi ga potom na sebe preuzela Alumina Zvornik kao jedan od jemaca, i plaćala ga je do decembra 2014. godine.

Pavlović je danas tokom svjedočenja objasnio da ga je Džombić pozvao na sastanak svega par dana nakon što je odbijen prvi zahtjev za kredit, ali da na njega "nije vršio pritisak".

Objasnio je kako ga je tokom sastanka "upoznao sa kompletnom situacijom" i da je kao premijer "vjerovatno imao širu sliku".

- Ostavku sam podnio jer sam smatrao da je naša dalja komunikacija dovedena u pitanje jer smo izgubili međusobno povjerenje. Ako smo mi donijeli odluku na bazi činjenica kojima smo raspolagali, bio je red da se to poštuje - rekao je Pavlović.

Bio je izičit da Džombić nije na njega vršio pritisak niti ga ubjeđivao, ali i kategorično poručio da je ostavku podnio "samo zbog ovog slučaja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.