open-navfaktor-logo
search
Ministar MUP-a RS-a
Šta je otkrila aplikacija Sky, Lukač: Policajci iz BiH sarađivali s kriminalcima
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač govorio je o aplikaciji Sky i podacima koje istražni timovi dobijaju iz enkriptovanih fajlova.
08.02.2022. u 12:29
get url
text

- Mi intenzivno radimo na borbi protiv organiziranog kriminala što je do sada dovelo do hapšenja desetina kriminalaca na području RS-a. Svakako da koristimo trenutne mogućnosti koje su nam se otvorile raspakivanjem kriptovane aplikacije Sky koje koristimo uz pomoć Europola. Nažalost, pojavljuje nam se određeni broj policijskih službenika ne samo iz MUP-a RS-a nego i drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini koji su imali određenu saradnju u kriminalnim krugovima dajući im podršku ali i sarađujući s njima, čak izvršujući s njima i određena krivična djela - rekao je Lukač. 

VEZANI TEKST - Šta je prethodilo akciji "Storidž 2": Najveća zapljena skanka u BiH i dešifrovanje komunikacije putem "Sky-a"

MUP će, najavio je on, i dalje nastaviti intenzivno da radi na razbijanju svih ovih kriminalnih grupa.

- S obzirom na to da koristimo u operativnu svrhu aplikacije koje su nam na raspolaganju, što znači da znamo gdje da usmjerimo naše snage i akcije, ali svakako se susrećemo s mnogo problema, jer se radi o aplikaciji koja je korištena skoro 10 godina, gdje su razmijenjeni milioni informacija, koristili su kodna imena. Potrebno je prilično dosta vremena da bi se ta kodna imena razbila da bi se uvezalo s pravim identitetima kriminalaca ali i radnje s kojima su se bavili, a to su najteža krivična djela - kazao je Lukač.

Nakon što su podaci iz aplikacije Sky postali dostupni policiji u BiH su izvršene na desetine hapšenja kriminalaca povezanih sa trgovinom droge.

VEZANI TEKST - Raspisana potjernica za Savom Marinkovićem, Macan ga označio kao direktnog ubicu policajaca

Aplikacija Sky je platforma za komunikaciju putem mobilnih telefona. Sky Ecc ne može da se instalira na bilo koji telefon, već samo na određene - iPhone, BlackBerry i Google Pixel modele. Pristup korištenju ove aplikacije plaća se, i to u zavisnosti od toga koliko dugo će se koristiti. U ponudi su tri mjeseca, pola godine ili godinu dana, a cijene licence se kreću od 600 do 2.200 eura.

Poenta Sky Ecc platforme je u tome što je ona pravljena upravo tako da pruža maksimalnu privatnost i sigurnost svojim korisnicima - ima enkripciju toliko jaku da čak i proizvođači tvrde da ne mogu da dekriptuju poruke.

Čak i da se neko dokopa telefona na kom se nalazi Sky Ecc, teško da bi mogao da pristupi podacima na njoj. Glavni razlog za to je što se ne nalazi na ekranu, već joj je moguće pristupiti jedino ukucavanjem određene lozinke. Ko ne zna lozinku, ne može ni da joj pristupi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.