open-navfaktor-logo
search
Dodikov alibi
Šta je pozadina medijske i političke hajke iz RS na Šefika Džaferovića
Ponovo ista priča i prozivanje Džaferovića da je navodno potpisivao prijeme u državljanstvo Bosne i Hercegovine teroristima koji su organizirali napad na svjetski trgovački centar u Njujorku
17.09.2019. u 22:36
get url
text

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović po ko zna koji put našao se na udaru medija iz entiteta Republika Srpska, koji su pod direktnom kontrolom lidera SNSD-a Milorada Dodika. Hajci su se, po nepisanom pravilu, pridružili i beogradski mediji. 

Ponovo ista priča i prozivanje Džaferovića da je navodno potpisivao prijeme u državljanstvo Bosne i Hercegovine teroristima koji su organizirali napad na svjetski trgovački centar u Njujorku 11. septembra 2001. godine i pripadnicima odreda El-Mudžahid.  

Razlog. Sami su otkrili. Navodno, Programska deklaracija SDA usvojena na 7. Kongresu stranke, oko koje se podigla prašina i koja je izazvala salvu oštrih reakcija i negodovanja, kako iz entiteta Republika Srpska, tako i susjedne Srbije.  

-Osama bin Laden je odobrenje za naknadni upis u opštinski centralni registar rođenih dobio 28. decembra 1995. godine. Osama Bin Laden i njegovi najviši oficiri  samo su neki od terorista uz čija imena je na Interpolovim potjernicama stajalo da su bili državljani BiH od 1994. godine, a da su im dokumenta davali isti ljudi koji su minulog vikenda u Sarajevu promovisali ciljeve SDA, zamaskirane izgradnjom "cjelovite Bosne"- pišu mediji sa sjedištem u Banjoj Luci i Beogradu.

Pokušaj da u svoju priču uvuku i Američku ambasadu u BiH, nije im uspio.

Tako još uvijek „nemaju komentara o Programskoj deklaraciji SDA“, a ostali su „kratki“ i za komentar o Džaferovićevoj navodnoj umiješanosti oko državljanstava.

-Ambasada SAD u BiH nije željela da komentariše da li im u saradnji sa članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem smeta to što je potpisivao dokumenta licima iz BiH koja su organizovala teroristički napad u Americi, s obrazloženjem da “ne komentarišu medijske spekulacije”-piše Glas Srpske.

-Kao što smo već u više navrata rekli, Vlada SAD ne komentariše medijske spekulacije”, navodi se u odgovoru Srni na pitanje kako Ambasada gleda na tvrdnje stručnjaka za borbu protiv terorizma Dževada Galijaševića da je Džaferović 30. aprila 1994. godine potpisao papire kojima osnivač “Islamske države” šeik Kalid Muhamed Al Zarkavi i “mozak” terorističkog napada 11. septembra u Americi, dobio putna dokumenta BiH.

Prošle godine, nakon što je Džaferović pobijedio u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH, Dodikovi mediji objavili su brojne tekstove o državljanstvima i Džaferovićevoj navodnoj umiješanosti u to.

-Šefik Džaferović, koji je ispred SDA pobijedio u izbornoj trci za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne bi smio da bude imenovan za člana Predsjedništva BiH ispred bošnjačkog naroda, zbog sumnje u svoju umješanost u saradnju sa mudžahedinima i njihovim ubistvima tokom rata na području BiH- piše portal Pink.rs 11. oktobra 2018.godine, prenosi RTRS.

Istu tu dokumentaciju, Srna objavljuje sada godinu dana poslije kao ekskluzivnu.

SNSD-ovi zastupnici su tokom 2015. godine, kada je Džaferović bio član Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH, bojkotovali sjednice ovog zakonodavnog organa „zbog Džaferovićeve umiješanosti u ratne zločine na Srbima“ i podnosili inicijative za njegovu smjenu.

Čak i kada je Tužilaštvo BiH izdalo naredbu o neprovođenju istrage protiv Džaferovića čime je anuliran glavni razlog bojkota na koji su se pozivali, Dodikovi zastupnici nisu dolazili na sjednice. Tako i sada, Programsku deklaraciju SDA, zbog koje se na udaru Dodika i njegovih satrapa sa istim "argumentima" po ko zna koji put našao Džaferović, lider SNSD-a koristi kao alibi za hajku na Džaferovića te za "jedinstvo svih stranaka u Republici Srpskoj". Preciznije, za ostvarivanje vlastitih ciljeva, a to je eliminisanje opozicije koja bi eventualno umjesto njegove stranke mogla se naći ponovo u državnoj vlasti. Takav scenarij Dodiku ne odgovara, jer bi se mogao naći na vjetrometini. što bi ubrzalo njegov već odavno trasirani put ka sudskim klupama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.