open-navfaktor-logo
search
Dokumenti
Šta je profesor Asim Kurjak pitao prof. dr. Sebiju Izetbegović na odbrani doktorata
Sedmični list "Stav" u svom aktuelnom 325. broju, koji izlazi ove sedmice, iznosi originalnu dokumentaciju s Medicinskog fakulteta UNSA u vezi sa doktorskom disertacijom prof. dr. Sebije Izetbegović.
26.05.2021. u 20:48
get url
text

VEZANI TEKST - Prof. dr. Izetbegović: Svi pokušaji moje diskreditacije su osuđeni na propast, moja karijera nije upitna

U dostupnoj arhivi nalazi se i Zapisnik u kojem se jasno vidi da je mentor bio prof. dr. Asim Kurjak. Također, "Stav" je u posjedu pitanja koja je postavljao na odbrani doktorske disertacije Sebije Izetbegović i koja je kao mentor i predsjednik komisije vlastoručnim potpisom ovjerio, baš kao i Odluku da je kandidatkinja s uspjehom odbranila doktorsku disertaciju i time stekla pravo na naučni stepen doktora medicinskih nauka.

Prof. dr. Asim Kurjak tog je 11. juna 2000. bio u svojstvu mentora i predsjednika komisije za odbranu doktorata kandidatkinje mr. dr. Sebije Izetbegović. Ovo nepobitno dokazuju autentični dokumenti iz arhive Medicinskog fakulteta UNSA na kojima se nalazi i vlastoručni potpis prof. dr. Asima Kurjaka.

Uoči same odbrane, u dokumentima koji su objavljeni u 325. broju Stava, koji izlazi ove sedmice, stoji da je Naučno-nastavno vijeće fakulteta na sjednici održanoj 2. marta 2000. godine prihvatilo prijavljenu temu za doktorsku disertaciju, a na sjednici održanoj 17. maja 2000. godine prihvatilo izvještaj Komisije za ocjenu kojim je disertacija povoljno ocijenjena.

Kao mentor tadašnje kandidatkinje Sebije Izetbegović, prof. dr. Asim Kurjak je pred auditorijem od 300 ljudi iznio njenu biografiju, spisak radova i podatke iz koje se vidjelo da kandidat ispunjava uvjete za odbranu disertacije. Zatim je prof. dr. Asim Kurjak čitao izvod iz izvještaja o ocjeni disertacije.

- Pozivam kandidata da pristupi odbrani disertacije. Upozoravam ga da se njegovo izlaganje, koje treba da sadrži predmet, metod i glavne naučne rezultate disertacije, neće prekidati i da može trajati najviše 60 minuta - rekao je tada prof. dr. Asim Kurjak pred 300 ljudi.

Sebija Izetbegović svoje je izlaganje iznijela tog 11. juna 2000. godine u periodu od 11:12 do 11:55 sati.

Nakon toga je, prema redoslijedu koji je odredio prof. dr. Asim Kurjak, Komisija kandidatkinji postavljala pitanja.

U svojstvu članova Komisije, pitanja su postavljali prof. dr. Idriz Bukvić i doc. dr. Senad Mehmedbašić, a u svojstvu oponenta doc. dr. Jadranka Dizdarević.

Prof. dr. Asim Kurjak je imao dva pitanja koja je svojom rukom ispisao na službenom dokumentu i vlastoručno potpisao: Vaskularizacija septuma kao mogući uzrok ranog pobačaja? i Uloga nove tehnike trodimenzijalnog ultrazvuka u pouzdanom otkrivanju septuma uterusa?

Sebija Izetbegović je potom nakon kraće pauze odlučila da odmah odgovori na pitanja, što je završeno u 12.30 sati.

- Postupak odbrane je završen, molim Komisiju da se povuče na vijećanje - pozvao je svoje kolege prof. dr. Asim Kurjak.

Nakon vijećanja, predsjednik Komisije prof. dr. Asim Kurjak je svečano objavio Odluku da je kandidatkinja mr. dr. Sebija Izetbegović s uspjehom odbranila doktorsku disertaciju i time stekla pravo na naučni stepen doktora medicinskih nauka.

Odluku su potpisali predsjednik Komisije prof. dr. Asim Kurjak, članovi Komisije prof. dr. Idriz Bukvić i doc. dr. Senad Mehmedbašić te oponent doc. dr. Jadranka Dizdarević.

Doktorska disertacija prof. dr. Sebije Izetbegović uredno je zavedena u arhivi Medicinskog fakulteta UNSA i nosi naslov Operativna histeroskopija u liječenju intrauterinih nenormalnosti kao faktora bračne neplodnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.