open-navfaktor-logo
search
Prošlo je sedam mjeseci
Šta je s istragom smrti malene Džene, štite li se involvirani ljekari, protiv koga roditelji spremaju tužbu?
Sedam mjeseci prošlo je od smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, koja je preminula nakon "rutinske" operacije očnog kapka obavljene u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.
16.06.2022. u 07:52
get url
text

Djevojčica je preminula 14. novembra u KCUS-u, nakon što je tokom operacije izvedene šest dana ranije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji, uz iznajmljenog anesteziologa, došlo do zastoja srca djeteta, potom reanimacije i pada u komu iz koje se, nažalost, nikad nije probudila.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje, kako je laboratorija Verlab potvrdila, nemaju zakonsku verifikaciju.

Roditelji u iščekivanju istine

Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije s reanimatologijom, čija oprema, kako je potvrđeno iz Verlaba, također nije zakonski verifikovana.

Dijete je, kako su kazali roditelji, prije operacije imalo uredno sve nalaze.

VEZANI TEKST - Protesti u Sarajevu: Građani traže pravdu za malenu Dženu, otac Muris obratio im se plačući

Istragu smrti djevojčice vodi sarajevsko Kantonalno tužilaštvo, ali zasad još nema tužilačke odluke u ovom predmetu.

Iz Tužilaštva, na naš upit, ponavljaju isti odgovor - da "intenzivno poduzimaju sve potrebne radnje i mjere u cilju donošenja tužilačke odluke", kao i da nam, "s obzirom na to da je oštećeno maloljetno lice nisu u mogućnosti dati više informacija".

I porodica Gadžun, roditelji malene Džene, Muris i Amila, u iščekivanju su istine o cjelokupnom događaju od 8. novembra.

Njihove zakonske zastupnice, advokatice Sabina Kadrić i Irma Muhović, kažu da ni roditeljima, niti njima kao njihovim pravnim zastupnicima nije lako biti u fazi iščekivanja tužilačke odluke, ali da su u dogovoru sa roditeljima odlučili dati prostor i određeni vremenski period Tužilaštvu na radu u ovome predmetu.

- Naravno, ukoliko nakon toga ne budemo imali tužilačku odluku, u skladu sa prethodnim dogovorom sa porodicom Gadžun, poduzet ćemo odgovarajuće pravne radnje. U svakom slučaju, u ovom trenutku izražavamo nadu da će slučaj tragično preminule Džene Gadžun uskoro biti okončan tužilačkom odlukom - rečeno nam je iz zajedničke advokatske kancelarije Sabine Kadrić i Irme Muhović.

VEZANI TEKST - Bejtović je još član UO ZZO KS, inspekcija u slučaju djevojčice Gadžun mu utvrdila brojne nepravilnosti

Advokatice su, dodaju, upoznate sa tokom istražnih radnji, kao i aktivnostima Tužilaštva KS, u onoj mjeri koja ne utječe niti ometa daljni tok istrage Tužilaštva. 

U okviru svog postupanja u ovom predmetu, advokatice su ranije uputile zahtjeve za utvrđivanje povrede dužnosti i ugleda ljekarskog zvanja Ljekarskoj komori Zeničko-dobojskog kantona (čija je članica dr. Nina Jovanović koja je vršila operaciju, op. a.), kao i Ljekarskoj komori KS, Stomatološkoj komori FBiH i Stomatološkoj komori KS. Također su uputile zahtjev za preispitivanje stručne odgovornosti ljekara, članova ljekarske komore u KS od Ministarstvu zdravstva KS.

- Od Ljekarske komora FBiH obaviješteni smo da bi se Sud Ljekarske komore trebao sastati u toku tekućeg mjeseca kada će se naš Zahtjev razmatrati od članova Suda Komore, a o konačnoj odluci, kada je primimo, svakako da ćemo izvijestiti javnost - kazale su za Faktor advokatice porodice Gadžun.

Stomatološka komora bez pritužbe na rad Bejtovića?!

Također, kako ističu, od Ljekarske komore KS, odnosno Odbora za medicinsku etiku i deontologiju, zaprimile su djelomične odgovore na pitanja postavljena u zahtjevima, dok je nedostavljanje odgovora na preostala pitanja odbor pravdao nedostatkom dostupne dokumentacije.

- Svakako u ovome pogledu već smo zahtijevali dodatno izjašnjenje Odbora uz dostavu dokumentacije kojom mi raspolažemo - navode advokatice.

VEZANI TEKST - Inspekcija o ordinacijama u slučaju djevojčice Džene Gadžun: Opća anestezija nije bila dozvoljena, upitna ispravnost aparata

- Kada je u pitanju Stomatološka komora FBiH, na naš zahtjev za dostavu informacije da li je proveden stručni nadzor nad radom privatne stomatološke ordinacije koja je se dovodi u vezu s izvršenim operativnim zahvatom nad maloljetnom Dženom Gadžun, Stomatološka komora FBiH nas je obavijestila da nije zaprimila do tada pisanu niti potpisanu pritužbu na rad stomatološkog radnika zaposlenog u privatnoj stomatološkoj praksi, kao ni zahtjev nadležnog ministarstva zdravstva niti drugih državnih tijela, na osnovu kojih bi se proveo stručni nadzor u privatnoj stomatološkoj klinici. Iako smo uputili zahtjev za utvrđivanje povrede dužnosti i ugleda doktora stomatologije Stomatološkoj komori KS, još nismo zaprimili odgovor - navode advokatice Kadrić i Muhović.

Dodaju da su brojne zahtjeve uputile i Ministarstvu zdravstva KS i to lično ministru Harisu Vraniću.

- Tako je još 20. aprila ove godine upućen zahtjev za dostavu informacija o poduzetim radnjama od ministra, a u okviru nadležnosti koje se odnose na rasvjetljavanje događaja od 23. jula 2021. godine u vezi s izjavom prof. dr. Ismet Gavrankapetanovića o prijemu maloljetnog pacijenta u bolnicu "Abdulah Nakaš". Pored navedenog, zatražena je informacija da li je podnio inicijativu za utvrđivanje povrede dužnosti i ugleda ljekarskog zvanja nadležnim komorama, a u skladu sa svojim nadležnostima.

Budući da nismo zaprimili odgovor u zakonskom roku, ponovno smo se obratili Ministarstvu zdravstva KS sa zahtjevom za pristup informacijama (urgencijom). Konačno na naš zahtjev zaprimili smo odgovor Ministarstva zdravstva da je "alarmiralo nadležnu inspekciju s ciljem rasvjetljavanja događaja", te da je inspekcijski nalaz dostavljen Tužilaštvu na daljni rad.

Konkretne odgovore na naša pitanja postavljena u zahtjevu, a u vezi s rasvjetljavanjem događaja od 23. jula 2021. godine i inicijative za utvrđivanje povrede dužnosti i ugleda ljekarskog zvanja, nismo dobili - navode pravne zastupnice porodice Gadžun.

VEZANI TEKST - Šta je istina - Gavrankapetanović: Spasili smo dijete koje je operisao Bejtović; Bejtović: Nije tačno, sumnjali smo na COVID

Podsjetimo, nakon što je u javnost isplivala priča o slučaju male Džene Gadžun, u medijima se oglasio i direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Ismet Gavrankapetanović, koji je kazao kako to nije prvi takav slučaj. On je izjavio da su u julu prošle godine "prihvatili i spasili maloljetnu osobu nakon komplikacija koje su uslijedile kao posljedica operacije ušiju koju je obavio dr. Benjamin Bejtović, uz anesteziju dr. Suada Rožajca".

- Da, 23. jula. Mi smo riješili taj problem i dijete je dobro. Uključili su se i naši anesteziolozi i ono što je meni najvažnije bilo jeste da smo mi dijete spasili – kazao je tada Gavrankapetanović.

Advokatice Kadrić i Muhović su se, nakon što nisu dobile odgovor na zahtjev za rasvjetljavanje tog događaja, obratile Ministarstvu zdravstva KS sa zahtjevom za preispitivanje stručne odgovornosti ljekara, involviranih u operativnom zahvatu Džene Gadžun.

VEZANI TEKST - Parlament FBiH: "Da li je reakcija nakon smrti djevojčice iz Kaknja izostala jer su sudionici članovi stranaka"?

Bez odgovora ministra

- Na naš Zahtjev zaprimili smo odgovor Ministarstva zdravsta KS u vidu ponovne "informacije" da je Ministarstvo zdravstva KS "alarmiralo nadležnu inspekciju...", te da je inspekcijski nalaz dostavljen Tužilaštvu KS. Budući da iz odgovora ministra jasno proizlazi izbjegavanje preuzimanja odgovornosti za preispitivanje načina rada privatnih ordinacija tako i stručne odgovornosti ljekara angažovanih u istim u KS, to smo novim dopisom upućenim Ministarstvu zdravstva zahtijevali da poduzmu radnje u skladu sa zakonskim propisima, neovisno od samog postupka kao i rezultata istrage u predmetu koji se vodi pred nadležnim Tužilaštvom.

Do danas nismo zaprimili odgovor Ministarstva zdravstva na naš zahtjev. Svakako ćemo, ukoliko odgovor ne primimo u narednim danima, poduzeti odgovarajuće pravne radnje i u pogledu rada samog ministra, koji rukovodi Ministarstvom zdravstva KS - kažu advokatice.

Najavljuju i da će, neovisno o toku krivičnog postupka i rezultatima istrage, kao i postupka pred nadležnim upravnim organima, njihova advokatska kancelarija u narednom periodu predati tužbu u ime porodice.

- Ali za sada ne želimo izlaziti u javnost sa imenima koga će porodica tužiti sve dok tužba ne bude i zvanično predata - kazali su nam iz advokatske kancelarije Kadrić i Muhović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.