open-navfaktor-logo
search
Neka čekaju zakoni
Šta je s rukovodstvom Parlamenta FBiH, sjednica nema od marta: Velika primanja za nerad
Već duži period nema sjednica Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zakoni za dobrobit građana čekaju usvajanje, a zastupnici i delegati dobijaju svoje plaće, naknade kao da rade punom parom.
07.06.2023. u 07:50
get url
text

Posljednja sjednica Doma naroda FBiH održana je 30. marta, a Zastupničkog doma koja je zakazana "navrat-nanos" samo kako bi se imenovala nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, bila je 28. aprila.

- Iznenađujuća je činjenica da od 30. marta 2023. godine apsolutno nema nikakvih aktivnosti kada je riječ o Domu naroda. Tada je održana posljednja sjednica i više od dva mjeseca delagati u Domu naroda apsolutno ne rade ništa, ne održavaju se sjednice iako nam je na mail došlo mnogo materijala koji su u parlamentarnoj proceduri i radi se o veoma bitnim zakonima, reformskim, za koje smo se obavezali da ćemo ih usvajati.

Iskreno, zabrinjava me ova situacija. Očekivala sam da će se odnos delegata u Domu naroda, kada je riječ o njihovim radnim obavezama, promijeniti i da nećemo imati velika primanja za nerad koji se trenutno demonstrira - prokometirala je za Faktor Aida Obuća (SDA), delegatkinja u Domu naroda FBiH.

Ona je pozvala rukovodstvo Doma naroda FBiH da sazove sjednicu.

- Da što hitnije ispoštuje svoje ustavne i poslovničke obaveze i da odmah zakaže sjednicu jer smatram da su nas građani birali da radimo, a ne da imamo visoka primanja za nerad - kazala je.

Tomislav Martinović (HDZ), predsjedavajući Doma naroda FBiH 

Delegata Irfana Čengića (SDP) smo također upitali kako komentira neodržavanje sjednica Doma naroda FBiH, međutim odgovor nismo dobili.

Razgovarali smo sa Almom Kratinom (DF), zastupnicom u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

- Situacija da od 28. aprila nemamo sjednicu komentiram na način da je to ilustracija laži, posebno SDP-a i Naše stranke da će se promijeniti praksa rada i odgovornosti u Parlamentu FBiH. Do sada smo svjedočili samo bahatosti, nesazivanju sjednica, nemanju sluha za probleme građana. Bitno je da je Vlada FBiH pozvala direktore javnih preduzeća da predaju mandate. To samo govori u prilog mišljenju da je bilo bitno istrgovati i zauzeti pozicije - kazala nam je Kratina.

Dodaje kako je u nedostatku redovnih sjednica pokrenula inicijative za održavanje tematskih sjednica.

- One bi se odnosile recimo na stanje u poljoprivredi, zatim o mentalnom zdravlju građana s obzirom na to da je povećan broj slučajeva nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja i devijantnog ponašanja - govori nam Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.