open-navfaktor-logo
search
Prava radnika
Šta je sa fiskalnim zakonima koje je najavljivala Nikšićeva vlada, do kada će minimalna plaća biti 619 KM?
Bez novih zakona o doprinosima i porezu na dohodak nema rasterećenja poslodavaca a ni minimalne plaće od 1.000 KM.
Autor: E. D.-Š.
12.03.2024. u 17:50
get url
text
Vojin Mijatović
Vojin Mijatović
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta i zamjenik federalnog premijera Vojin Mijatović još u novembru prošle godine je najavio kako će "set fiskalnih zakona vrlo brzo biti usvojen na Vladi Federacije BiH i poslan u parlamentarnu proceduru". To se do danas nije dogodilo, a bez novih zakona o doprinosima i porezu na dohodak nema rasterećenja stope doprinosa kao ni minimalne plaće od 1.000 KM.
Sada minimalna plaća iznosi 619 KM. 
Stopa doprinosa na plaću iznosi 41,5 posto, a tendencija je bila da se smanji na 32,5. Dolaskom nove Vlade FBiH se govorilo o smanjenju stope doprinosa i na 28 posto.
- Bojim se da Vlada FBiH još nije jasnog opredjeljenja na koji način želi da izmijeni zakon o doprinosima i da li se smije uopće ići na smanjenje doprinosa za penzijsko i zdravstveno. Tu je dosta nedorečenih stvari. Nemaju jasnu viziju.
Očekujemo da će Vlada konačno nakon godinu dana naći kompromismo rješenje i da ćemo sjesti na Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij FBiH kako bismo razmotrili mnoge stvari. Prije svega da sindikati pokušaju ukazati na sve devijacije kao socijalni partneri i pronađemo kompromisno rješenje kako bi ova dva zakona ugledala svjetlo dana i kako bi u svemu tome išao prijedlog zakona o minimalnoj plaći - govori Mevludin Bektić predstavnik 19 granskih sindikata u Federaciji BiH.
Kaže kako je loše to što radnici koji imaju minimalna primanja moraju čekati novi zakon o doprinosima i porezu na dohodak, smanjenje opterećenja na poslodavce kako bi oni imali veće plaće.
- Gotovo je sredina marta, a mi nemamo te zakone u parlamentarnoj proceduri. I da se sada donesu zakoni, upitno je da li njihova provedba može ići od 1. januara 2025. godine jer treba mnogo toga pripremiti za primjenu. Isto je i sa zakonom o minimalnoj plaći. Nedopustiva je neodlučnost vlade da pristupi usvajanju i donošenju ova dva zakona - kazao je Bektić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.