open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Šta je sa kupovinom air traktora i helikoptera koje je najavila Vlada FBiH?
Da bi se spriječila situacija od ove i svih ranijih godina, kad smo u ljetnom periodu molili Boga da padne kiša i ugasi stravične požare u Hercegovini i drugim dijelovima Federacje jer nismo imali kanadera, helikoptera za protivpožarnu zaštitu, Vlada Federacije namjerava za početak kupiti dva air traktora (protivpožarne avione) i dva helikoptera.
12.11.2021. u 20:11
get url
text

Ona je početkom oktobra zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da predloži rješenje o imenovanju radne grupe za izradu elaborata o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje. Bez toga se Vlada ne može opredijeliti o izboru i optimalnom broju letjelica, načinu organizacije, finansiranju...

Elaborat usvaja Vlada FBiH 

U Federalnoj upravi civilne zaštite za Faktor su kazali da je Vlada FBiH imenovala Radnu grupu za izradu Elaborata i dala joj rok od 15 dana da izradi Elaborat. Dodaju da je FUCZ zadužen da predloži način organizacije i funkcionisanje zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja u FBiH u okviru strukture FUCZ-a.

Upitali smo koliko košta kupovina dva air traktora i dva helikoptera.

- Finansijska sredstava u godišnjim iznosima koja će se osigurati u Budžetu Federacije BiH za kupovinu dva air traktora i dva helikoptera, pored ostalog, definisat će se Elaboratom o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, neophodnim uvjetima za logističku podršku, organizaciju, finansiranje i druga pitanja od značaja za uspostavljanje, funkcionisanje i upotrebu zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja. Elaborat će usvojiti Vlada FBiH - navode nam iz FUCZ-a.

Helikopteri bi se koristili za izviđanje, transport, gašenje požara 

Kada je riječ o cijenama air traktora, susjedna Republika Hrvatska je, primjera radi, u 2008. godini godini za nabavku dva protipožarna aviona, a riječ je o "air tractor AT-802 A fire boss", platila ukupno 5,05 miliona eura.

Cijena air traktora se sada kreće oko milion KM, 1,5 miliona KM...

U FUCZ-u objašnjavaju u koje sve svrhe bi se koristili helikopteri. 

- Mogućnosti za upotrebu helikoptera u oblasti zaštite i spašavanja su za transport spasilačkih timova i osoba prilikom prirodnih i drugih nesreća, potrage za nestalim osobama u svim vremenskim uvjetima, medicinski transport osoba, izviđanje požarišta i gašenje požara, transport opreme. Sve će precizno biti utvrđeno nakon izrade i usvajanja Elaborata - kazali su nam u Federalnoj upravi civilne zaštite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.