open-navfaktor-logo
search
Rebalans usvojen
Šta je sa refundiranjem udžbenika osnovcima: KS prikuplja dokumentaciju, TK poslao podatke Federalnom ministarstvu
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke krajem augusta saopćilo je kako će sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole biti refundirana iz budžeta Federacije BiH odmah nakon usvajanja rebalansa.
13.11.2023. u 21:28
get url
text

VEZANI TEKST - Halilagić: Svi udžbenici i radne sveske u TK su besplatni, od FBiH nismo dobili niti jednu marku

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 31. oktorba usvojio je rebalans budžeta Federacije BiH u iznosu 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto više u odnosu na izvorni budžet.

Dokle je Federalno ministranstvo sa refundiranjem provjerili smo sa kantonalnim ministarstvima.

Kako nam je kazao ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović, Federalno ministarstvo je od njih zatražilo informaciju o nabavljenim udžbenicima.

- Mi smo u petak poslali podatke nazad - kazao je.

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo, sa druge strane, u fazi je prikupljanja dokumentacije realiziranih sredstava za kupovinu udžbenika, kazala nam je ministrica Naida Hota-Muminović.

- Čim to objedinimo, dostavit ćemo Federalnom ministarstvu za nauku i obrazovanje. Potom očekujemo refundiranje - dodala je Hota-Muminović.

Upit smo poslali i Ferealnom ministarstvu te smo pokušali stupiti u kontakt i sa ministricom Jasnom Duraković, ali do zaključivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.