open-navfaktor-logo
search
Šta se čeka
Šta je sa zahtjevom DF-a u Zastupničkom domu FBiH za smjenom Sanje Vlaisavljević?
Klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine predao je još 11. maja u parlamentarnu proceduru zahtjev za smjenu ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Sanje Vlaisavljević zbog skandaloznih i uvredljivih izjava o potrebi za rehabilitovanjem ratnih zločinaca.
19.05.2023. u 07:46
get url
text

Do danas, kako je za Faktor rekao Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a, nisu dobili povratnu informaciju od rukovodstva Zastupničkog doma FBiH, tačnije predsjedavajuće Mirjane Marinković-Lepić (Naša stranka).

Vlaisavljević se složila sa izjavom koju je dala ranije predsjednica FBiH Lidija Bradara sredinom marta da "ratni zločinac poslije odslužene kazne više nije ratni zločinac", a koja se u tom trenutku odnosila na Darija Kordića.

VEZANI TEKST - Skandal ministrice Vlaisavljević: Ratni zločinci moraju biti rehabilitirani nakon odsluženja kazne, Bradara je dobro rekla

- Ovo se neće moći zataškati. Vlaisavljević mora ići na prvoj narednoj sjednici kao tačka dnevnog reda, bila ta sjednica redovna ili vanredna - kazao nam je Mešalić.

Hitno izjašnjenje Zastupničkog doma 

U svom zahtjevu za smjenu iz DF-a su nevali kako je Vlaisavljević direktno prekršila zakletvu kojom se obavezala na poštivanje Ustava FBiH i vladavine prava.

- Njena izjava data u medijima ispunjava propisane uvjete za postojanje osnovane sumnje da je počinila nekoliko krivičnih djela, da je povrijedila brojne žrtve zločinca Kordića i svih ostalih ratnih zločinaca namjerno stvarujući atmosferu njihove dodatne viktimizacije, beznađa i straha, te da su to razlozi nedostojnosti za dalje obavljanje funkcije ministrice kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine.

Tražimo hitno izjašnjenje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kojom bi se obavezao premijer Vlade FBiH da pokrene proceduru smjene - navedeno je u zahtjevu od 11.maja.

Razgovarali smo i sa Salkom Zildžićem (SDA), zastupnikom u Zastupničkom domu FBiH, o nezakazivanju sjednice u vezi sa zahtjevom DF-a.

- Svaki komentar o radu Federalnog parlamenta u periodu kako je "Jedanaestorka" pa sada "Trojka" i ostaci preuzela udio u većini, suvišan je i bukvalno se ništa ne radi, sjednice se održavaju samo radi imenovanja. U tom velikom neradu se vidi da oni ne podliježu sudu građna. Oni se brinu šta će kazati njihovi politički oci, u ovom slučaju to su predstavnici HDZ-a.

Bez njih ova i ovakva vlast ne bi bila moguća i ne bi bila uspostavljena i naravno da gledaju šta će kazati njihovi međunarodni partneri. Kao da je njih briga za poplave u Krajini, istupu federalne ministrice kulture i sporta i potrebi da se o tom pitanju stavi neki sud na nivou Zastupničkog doma. Njih to očigledno ne zanima - govori Zildžić i dodaje:

- Jedino što znaju jeste da pričaju kako je prijašnja vlast "loše radila", a ustvari i premijer Fadil Novalić i onakve vlade i većine koje su bile, akademije su nauka za ovo danas što možemo vidjeti.

Kaže kako "Parlament FBiH kao da ne postoji".

Nema pravo da opstruira zahtjev Demokratske fronte 

- Predsjedavajuća Marinković-Lepić i njen legitimitet govore o tome da je ne zanima šta misle građani jer da je zanima vjerovatno se ne bi ni prihvatila ove pozicije. Žena je kao kompenzacijski mandat sa nekih 1.400 glasova sebi dala za pravo da bude predsjedavajuća Parlamenta i da nakon tri do četiri mjeseca još ne zna Poslovnik o radu. Nema pravo da opstruira zahtjev Demokratske fronte. Pravo da raspravljamo na Zastupničkom domu ne bi smio niko opstruirati - naglašava Zildžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.