open-navfaktor-logo
search
Koordinacija sindikata
Šta je sa zahtjevom o isplati jednokratne pomoći u KS: Radnici u zdravstvu kažu da su donijeli odluku o protestima
Još nije održan sastanak koordinacije sindikata u Kantonu Sarajevu sa premijerom KS, Nihadom Ukom, na kojoj bi se razgovaralo o isplati jednokratne novčane pomoći po Uredbi koju je krajem prošle godine donijela Vlada FBiH.
25.01.2024. u 20:58
get url
text

Podsjetimo, koordinacija, koju čini sedam sindikata u KS, koji plaću primaju iz budžeta KS, Fonda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS, 25. decembra prošle godine uputili su zahtjev za sastanak Uku te naglasili da odgovor od premijera očekuju do kraja 2023. godine.

U protivnom, kako nam je tada kazao Saudin Sivro, predsjednik Koordinacije sindikata, nisu isključeni ni protesti radnika.

 VEZANI TEKST - Koordinacija sedam sindikata u KS traži od premijera Uka isplatu jednokratne pomoći, nisu isključeni ni protesti

S obzirom da je od tada prošlo gotovo mjesec dana, Sivru smo pitali - da li se sa premijerom razgovaralo o isplati jednokratne pomoći, na šta nam je odgovorio da su trenutno po tom pitanju obustavljene aktivnosti, i da je sva energija usmjerena na realizaciju Odluke o štrajku upozorenja u osnovnim školama u KS.

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, koji čini koordinaciju sedam sindikata, kaže kako je Glavni odbor Sindikata donio odluku o stupanju u proteste ukoliko se zahtjev o isplati jednokratne pomoći ne prihvati.

 

- Zavod zdravstvenog osiguranja KS ima sredstava i stoga nema nikakve prepreke da postupe po Uredbi Vlade FBiH. Mi iz Sindikata konstantno vršimo određeni pritisak na Zavod da se sredstva isplate i mogu kazati da se u narednom periodu mogu očekivati i rigoroznije mjere. Konstantno se porede plaće zdravstvenih radnika sa budžetskim korisnicima, ali sad se ustanovilo da neki čak imaju i povoljnije uvjete nego radnici u zdravstvu. Sindikat radnika u zdravstvu u potpunosti je spreman za sve naredne korake koje će poduzeti koordinacija sedam sindikata u KS po pitanju isplate jednokratne pomoći - navodi Sadiković.

 VEZANI TEKST - Od 19 zdravstvenih ustanova u KS, četiri isplatile jednokratnu pomoć: Zavod ima novca, ali...

Od 19 zdravstvenih ustanova, koliko ih je na području KS, prema riječima Sadikovića, do sada je pet isplatilo jednokratnu pomoć.

- Isplate se kreću od 200 do 1.000 KM, a neke zdravstvene ustanove to su naznačile kao stimulaciju radnicima i očekuje se da će tim ustanovama Zavod doznačiti sredstva - dodao je Sadiković.

Podsjetimo, Vlada FBiH 12. decembra prošle godine donijela je Uredbu kojom je poslodavcima omogućeno da bez plaćanja poreza radnicima do 30. juna 2024. godine isplate jednokratnu novčanu pomoć. Trenutno je to iznos od 1.260 KM, dok postoji mogućnost da se u narednim mjesecima isplati i preostali iznos, sve ukupno do 2.520 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.