open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Šta je sa zakonom, pitaju zastupnici: Šume su državna imovina, kako ih je Nikšić na Vladi FBiH mogao dati na korištenje
U okviru rasprave o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koje je predložila parlamentarna većina došlo se i do razgovora zašto Federacija nema zakon o šumama.
31.01.2024. u 16:32
get url
text

- Nemamo zakon o šumama i ne donosimo ga jer se prepucavamo oko najsitnijih formalnosti. Naš posao je da donosimo zakone a nemamo zakon o šumama. Bavimo se rastezanjem sjednica, što vi, što mi i evo izmjenama Poslovnika ćemo to ukinuti. Ovdje se sudi ljudima što misle drugačije. Ovo je sudnica, strašni sud. Dobro je što po pojedinim tačkama dnevnog reda neće biti puno ljudi. To je super. Ostat će ljudi koji će se spremiti za tačku - kazao je na sjednici zastupnik Damir Nikšić (Naša stranka).

Replicirao mu je zastupnik Mahir Mešalić (DF). 

- Kolega Nikšiću, malo ste zakasnili sa zakonom o šumamama jer ja Vas tu zdušno podržavam. To ste trebali prije parlamentarne većine dati kao svoj uvjet da bi parlamentarna većina dobila Vas kao pojedinca ili vašu stranku, kao cjelokupnu, zato što zakon o šumama u Federaciji BiH, ja vam garantujem, neće biti donesen. Razlog je što HDZ ne želi donijeti zakon o šumama! Žele podijeliti šume na bošnjačke, hrvatske i srpske. To je prava istina. Oni nemaju protiv da se prave kantonalni zakoni o šumama. Vi možete ovdje predložiti zakon o šumama kao zastupnik, ja ću glasati za njega. Ono gdje će stati to je Dom naroda Parlamenta FBiH - rekao je Mešalić.

Zastupnik Mirsad Zaimović (SDA) je kazao kako nije problem da zastupnici SDA pripreme zakon o šumama.

- Ukoliko Vlada FBiH ne bude donosila zakone mi ćemo već početi da predlažemo zakone jer ih nemamo iz Vlade, nemamo na dnevnom redu i mi smo ti koji želimo pričati o zakonima - poručio je Zaimović.

Zastupnica Elzina Pirić (PDA) je replicirala Zaimoviću.

- Nije valjda da kolega misli ponovo na dnevni red staviti u proceduru onaj isti zakon o šumama koji je presuđeni za respirator iz prošlog saziva povukao iz parlamentarne procedure zato što je zalazio u pitanje državne imovine. I ako će taj isti zakon ponovo da bude na dnevnom redu da vam odmah kažemo da neće imati našu podršku - kazala je Pirić.

Zaimović joj je odgovorio.

- O kakvom se zakonu radi i sa kakvim sadržajem uopće nisam govorio - rekao je.

Za riječ se javila i zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA)

- Moram sa kolegicom Pirić da se aposlutno složim, da po presudi Ustavnog suda jedino ko može raspolagati imovinom je država. Ali ne znam kako je onda premijer Nermin Nikšić mogao na 20. sjednici održanoj 15.11.2023. godine donijeti odluku o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenje šumskog zemljišta u druge namjene. Ali imat ćemo priliku na narednoj sjednici itekako da otvorimo to pitanje - kazala je Bišćević Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.